Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Konstantno visoko' stanje pripravnosti

Vatikan na 'udaru' IS-a: 'Ne postoji konkretan plan napada, ali postoji prijetnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je na oprezu zbog mogućeg napada islamističkih militanata na sjedište Katoličke crkve, ali zasad nema neke konkretne prijetnje, izjavio je u ponedjeljak šet vatikanske sigurnosne službe.

"Prijetnja postoji. Do tog smo zaključka došli u razgovoru s talijanskim i stranim kolegama", rekao je Domenico Giani časopisu talijanske policije Polizia Moderna upitan je li prijetnja Islamske države (IS) vjerodostojna.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

"U ovome trenutku mogu reći da ne postoji nikakav konkretan plan napada na Vatikan ili Svetog oca", dodao je.

Pripadnici IS-a zaprijetili su katoličkim ciljevima u Rimu o čemu su puno pisali talijanski mediji.

Na video snimci pogubljenja 21 egipatskog kopta u Libiji prošlog mjeseca, jedan od ubojica je rekao: "Vi križari možete samo sanjati da ste sigurni...Uz Alahovu pomoć osvojit ćemo Rim".

Na internetskoj stranici kojom se služe militanti objavljena je fotomontaža koja prikazuje crnu zastavu IS-a na obelisku u središtu Trga sv. Petra.

IS objavio: Dolazimo u Rim. Talijani: Samo nemojte vlakom, uvijek kasni.

Giani je rekao da je stanje pripravnosti "konstantno visoko" u i oko grada-države unutar Rima.

Njegova služba s oko 130 agenata, zajedno sa ceremonijalnom Švicarskom gardom štiti najvećio dio vatikanskog teritorija i Papu, dok je talijanska policija zadužena za Trg sv. Marka.

Nakon ubojstava koja su islamistički militanti prošloga mjeseca počinili u Parizu i Kopenhagenu, na ulice diljem Italije raspoređeno je 4.800 vojnika.

Papa Franjo nekoliko je puta osudio napade islamista, a u nedjelju je pozvao da se zaustavi njihova "nedopustiva okrutnost". (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene