Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekali olakšanje

Oluja rashladila Moskvu, dim stigao do Kazahstana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskvu je napokon rashladila oluja praćena jakom kišom.

Temperatura će tijekom dana ipak premašiti 30 stupnjeva Celzijevih, a tisuće vatrogasaca još se bore sa šumskim požarima koji haraju na zapadu Rusije. Moskovljani su ujutro mogli uživati u dugoočekivanoj ugodnoj svježini nakon jake kiše koja se tijekom noći spustila na prijestolnicu. Moskva je k tome ponovo bila pošteđena štetnog dima s tresetišta koja gore u okolici, unatoč laganu vonju paljevine koji se u zoru širio gradom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ivan Kaštelan Prijeti suša, ali i požari Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj

Premda je vlada izvijestila da je u dva tjedna koliko haraju požari izgorjelo više od 800.000 hektara i da je ovogodišnji urod poljoprivrednih kultura puno lošiji, nije objavila zdravstvene podatke tijekom razdoblja velikih vrućina, iako su samo u Moskvi zabilježene tisuće umrlih.

>> Pakao u Moskvi: 'Ako ne padne kiša, teško će biti nešto'

Agencija Interfax objavila je, pozivajući se na medicinske izvore, da su ruske bolnice čak dobile nalog da 'toplotni udar' više ne navode kao uzrok smrti koje bilježe. Moskovska matična služba rekla je za agenciju France Presse da je u srpnju 2010. umrlo oko 5.000 ljudi više nego u istom razdoblju lani. U tvrtki za tiskanje ruskih biometrijskih putovnica pao je informatički sustav pošto je server zalila tekućina od kondenzacije klime koja se pokvarila zbog prevelike vrućine, prenose ruski mediji.

Širi se požar u blizini ruske nuklearke u Sarovu

Nuklearnoj centrali u Sarovu, 500 km istočno od Moskve, i dalje prijeti požar koji se širi, a stanje u ruskoj prijestolnici polako se normalizira nakon osvježenja koje je donijela obilna kiša tijekom noći. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je da se požar u parku prirode pokraj Sarova (regija Njižni Novgorod) širi.

'Žarište požara koje se pojavilo prije dva dana na istoku parka prirode, gdje je grom udario u bor, proširilo se i postaje opasno', po priopćenju ministarstva. U priopćenju se ne navodi koliko je požarište udaljeno od nuklearke u Sarovu gdje se proizvode atomske bojne glave.

Stanje pod nadzorom

Požari prijete još dvama osjetljivim objektima, središtu za preradu nuklearnog otpada u Majaku i središtu za nuklearni materijal u Snježinsku, oba 2.000 km istočno od Moskve, u Uralu, ali je stanje zasad pod nadzorom.

Ukrajinska vlada je u četvrtak priopćila da već nekoliko dana gore tresetišta i šume šezdestak kilometara od centrale u Černobilu, gdje se 1986. dogodila najveća civilna nuklearna katstrofa.

Prikrivanje uzroka smrti

Liječnicima u Moskvi preporučeno je da ne dijagnosticiraju toplinski udar kao uzrok smrti, nakon što se smrtnost u ruskoj prijestolnici povećala za dvostruko na dnevnoj razini, prenosi BBC. Instrukcije koje su liječnici dobili glase da donose dijagnoze koje će 'zvučati manje zastrašujuće', tvrdi jedan anonimni liječnik iz Moskve.

Nakon paklenih vrućina, u Rusiji slijede uragani i tornada?

Centralnoj Rusiji nakon ekstremnih vrućina, prema mišljenju meteorologa, čini se, prijeti visoki rizik od tornada i uragana, s obzirom na dolazak dugo očekivanog hladnijeg vremena od idućeg tjedna, prenose RIA Novosti.

'U pravilu, takvo katastrofalno loše vrijeme nastaje kad se vremenski uvjeti dramatično mijenjaju', rekao je Roman Vilfand, šef ruskog meteorološkog centra. Očekuje se pad temperatura na visine od 23 do 28 stupnjeva Celzijusa, a prve promjene osjetiti će se od idućeg utorka u središnjem dijelu Rusije.

Dim ruskih požara stigao do Kazahstana

Dim ruskih šumskih požara proširio se do sjevernih dijelova Kazahstana, ali stanovnici nisu u neposrednoj opasnosti, objavilo je kazahstansko ministarstvo za izvanredna stanja. Crni dim nadvio se nad grad Kostanai, stotinjak kilometara od granice s ruskom regijom Čeljabinskom, objasnio je glasnogovornik toga ministarstva Eldor Raimbekov.

'Dim je došao do graničnih područja', rekao je Raimbekov. 'Nema opasnosti za stanovnike. Dim bi se mogao još danas razići, to ovisi o vjetru'. I zapadni dijelovi Kazahstana trpe sušu, temperature se penju iznad 40 stupnjeva, a usjevi su uništeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene