Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio časopis

Teški metali pronađeni u popularnim američkim čokoladama: Može izazvati probleme u živčanom sustavu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki časopis Consumer Reports izvijestio je da je otkrio zabrinjavajuće razine olova i kadmija u novoj liniji čokoladnih proizvoda i ponovo pozvao Hershey da smanji količinu teških metala u dijelu slastica.

Američki časopis Consumer Reports otkrio je zabrinjavajuće razine olova i kadmija u novoj liniji čokoladnih proizvoda. Također, pozvali su tvrtku Hershey da smanje količinu teških metala u dijelu slastica.

Krajem prosinca časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno.

Udruga konditorskih tvrtki odgovorila je tada da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra "najboljom zaštitom za potrošače" i primijenio ih je u istraživanju "nisu standardi sigurnosti hrane". Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša.

Pročitajte i ovo Invazija na Gazu se nastavlja Iz minute u minutu Broj ubijene djece dosegao gotovo 3000: "Svaka noć je gora nego prethodna. Ubijaju ljude svake minute"

Potrošači su pak podnijeli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hershey, Mondalez, Godivu i Lindt.

U sriijedu Consumer Reports izvijestio da je otkrio "zabrinjavajuće" razine olova i kadmija u još čokoladnih proizvoda.

Naši znanstvenici testirali su 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mliječnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mješavinu za browniese, čokoladne torte i vruću čokoladu, navode.

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine olova i kadmija, a njih 16 sadržavalo je potencijalno štetne razine bilo jednog, bilo drugog bilo oba metala, stoji u izvješću.

Samo mliječna čokolada nije sadržavala prekomjernu količinu zbog manjeg udjela kakaovca u krutom stanju, utvrdili su.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomjeran udio metala bile su Walmartova tamna čokolada i mješavina tople čokolade, Hersheyev i Drosteov kakao u prahu, Targetovi komadići poluslatke čokolade i mješavine vruće čokolade Trader Joe'sa, Nestlea i Starbucksa.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe'su američki časopis podsjetio je u ponedjeljak da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, ponovo pozivajući Hershey da smanji količinu teških metala u čokoladi. Njihovu peticiju svojedobno je potpisalo 75 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš Ratni zločini Garaža i selotejp: Glavaš i suoptuženici u petak će čuti presudu nakon ponovljenog suđenja

Hershey, kao "vodeći i popularni brend", trebao ozbiljno pristupiti zadaći uklanjanja "opasnih razina" teških metala svojih čokoladnih proizvoda kako bi bili sigurniji za potrošače, rekao je direktor prehrambene politike Consumer Reportsa Brian Ronholm.

U ožujku je glavni financijski direktor Hersheya Steve Voskuil rekao je da nastoje smanjiti razine olova i kadmija, koji su, kako je tada ustvrdio, prisutni u tlu i mogu se prirodno pojaviti u proizvodu.

"Ovisno o tome gdje nabavljate (sirovinu), možete dobiti više olova ili kadmija u zapadnoj Africi nego u Južnoj Americi, ali u oba slučaja riječ je o sastojku koji se pojavljuje u prirodi", rekao je Voskui i dodao da bi ga željeli "potpuno iskorijeniti".

Christopher Gindlesperger, glasnogovornik udruge konditorske industrije, rekao je: "Čokolada i kakao sigurni su za jelo i ljudi mogu mirno uživati u tim poslasticama, kao što su radili i u proteklim stoljećima".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene