Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvaraju tranzitne centre

Okončana kriza njemačke vlade: "Drago mi je da smo postigli održivi kompromis"

Angela Merkel i Horst Seehofer (Foto: AFP)
Angela Merkel i Horst Seehofer (Foto: AFP) Foto: Afp
Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su u ponedjeljak navečer kompromis oko izbjegličke politike, čime je okončana višetjedna kriza koja je prijetila raspadom stranačke unije, a time i njemačke vlade.

"Drago mi je da smo postigli održivi kompromis o izbjegličkom pitanju i ovaj kompromis dopušta mi da ostanem na poziciji ministra unutarnjih poslova", rekao je nakon višesatnog sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) predsjednik CSU-a Horst Seehofer.

Pročitajte i ovo Angela Merkel i Horst Seehofer (Foto: AFP) Tvrdnje izvora iz stranke Upitna budućnost njemačke vlade? Njemački ministar unutarnjih poslova navodno ponudio ostavku Angela Merkel, njemačka kancelarka (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s koalicijskim partnerima Nakon europskog summita Merkel čeka kriza kod kuće: Zbog dogovora o migracijama mogla bi pasti njemačka vlada

Sporazum predviđa stvaranje tzv. tranzitnih centara u blizini njemačko-austrijske granice, gdje bi bili smješteni izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije. Iz tih bi centara izbjeglice bile vraćene u zemlje u kojima su prvi put registrirane.

To je bio i glavni zahtjev ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji je prošle noći nakon višesatnog sastanka predsjedništva CSU-a prijetio ostavkom na sve položaje.

Kancelarka Angela Merkel odbijala je jednostrane poteze Njemačke zahtijevajući prvo dogovor s europskim partnerima, zbog čega se rasplamsala kriza unutar Unije CDU/CSU, koja je prijetila raspadom Unije, a time i savezne vlade.

Merkel smatra da je postignuti kompromis "u duhu dogovora s europskim partnerima".

Ona je proteklog tjedna na summitu EU-a postigla dogovor s većinom zemalja članica, no do večerašnjeg kompromisa Seehofer je taj dogovor ocjenjivao kao nedostatan.

Tijekom večeri trebao bi biti održan i sastanak koalicijskog odbora, kojem bi prisustvovali i predstavnici Socijaldemokratse stranke Njemačke (SPD), koja s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvori vladajuću većinu. SPD je najavio otpor nekim točkama iz dogovora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene