Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OESS: Odbrojani dani ruske mirovne misije u Južnoj Osetiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedavajući OESS-a, finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb rekao je kako ruska vojna intervencija znači da ta zemlja više ne može biti posrednik u sukobu u Južnoj Osetiji, a predsjednici triju baltičkih zemalja i Poljske pozvali su Europsku uniju i NATO da se usprotive ruskoj "imperijalističkoj politici".

"Ruska vojna intervencija znači da ta zemlja više ne može biti posrednik između dviju strana u sukobu u Južnoj Osetiji", izjavio je danas u Helsinkiju Alexander Stubb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivše uporište trgovaca drogama Brazilska vojska u mirovnoj misiji u favelama Rio de Janeira Slika nije dostupna Nova mirovna misija hrvatske vojske

"Rusija je trenutno jedna od strana u sukobu, a ne posrednik, i to treba imati na umu kada nastupi primirje i počnu mirovni pregovori", rekao je Stubb, predsjedavajući tom organizacijom koja okuplja 56 država. "Jasno je da nema povratka na staro", naglasio je.

Ruske snage ušle su u petak u Južnu Osetiju, nekoliko sati nakon što je Gruzija pokrenula opću ofenzivu kojoj je cilj vratiti pod svoju kontrolu pokrajinu koja se odmetnula u ratu početkom 90-tih godina prošlog stoljeća.

Mirovne snage od 500 vojnika iz Rusije, Gruzije i Sjeverne Osetije nadzirale su primirje u toj regiji koje je prekinuto ovoga tjedna.

Stubb je najavio da će u ponedjeljak otputovati u Gruziju na sastanak s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, a potom u Moskvu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Očekivanja od brzog rješenja krize u Južnoj Osetiji treba držati na minimumu, rekao je. "Na ljestvici od jedan do deset, mi smo na dva", dodao je Stubb. "Ovo je rat, nema nikakve sumnje. Nema nikakva razloga da ga nazivamo drugačije", zaključio je. 

Četiri istočne zemlje EU osudile rusku "imperijalističku politiku"

Predsjednici triju baltičkih zemalja, Litve, Estonije, Latvije te Poljske pozvali su Europsku uniju i NATO u zajedničkoj izjavi da se usprotive ruskoj "imperijalističkoj politici".

"EU i NATO moraju preuzeti inicijativu i oduprijeti se širenju imperijalističke i revizionističke politike na istoku Europe", istaknuli su estonski predsjednik Toomas Hednrik Ilves, latvijski Valdis Zatlers, litavski Valdas Adamkus i poljski Lech Kaczynski u zajedničkom priopćenju, uz napomenu da oni "predvode nekadašnje porobljene europske narode i sadašnje članice Europske unije i atlantske organizacije".

"Ruska Federacija je prekoračila 'crvenu crtu' u očuvanju mira i stabilizacije u zoni sukoba i u zaštiti ruskih građana izvan njezinih granica", dodaju predsjednici.

"Nakon jednostranih vojnih akcija ruskih snaga, mi, predsjednici, iskoristit ćemo sva raspoloživa sredstva kako agresija na malu europsku zemlju ne bi prošla nezapaženo i kako ne bi dala povoda pustim deklaracijama u kojima će se izjednačiti žrtve i agresori", upozorila su četvorica državnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene