Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša tužiteljica

'U pritvoru je izložena segregaciji, izolaciji i neprekidnom nadzoru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Haškog tribunala, pozvao je u petak na njezino hitno oslobađanje.

Florence Hartmann, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužila suce za osvetu Hartmann: Postupali su sa mnom strože nego s optuženima za zločine protiv čovječnosti Slika nije dostupna Drama pred sudom VIDEO - Pred Haškim sudom uhićena Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte

'Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor', rekao je odvjetnik William Bourdon.

U subotu Udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, šalje priopćenje u kojem se poziva na izvještaj haške novinske agencije SENSE, u kojem se tvrdi kako je Hartmann izložena 'segregaciji, izolaciji i neprekidnom nadzoru'. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva određen je režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njen branitelj smatra to 'nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim', ali se nema kome žaliti jer je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Florence Hartmann, bivša predstavnica za tisak tužiteljstva, 'izabrala' je najgori trenutak kada će biti uhićena i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN, na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamjenjena globa od 7.000 eura na koju je osuđena zbog objavljivanja povjerljive odluke žalbenog vijeća.



Florence Hartmann je, naime, uhićena u četvrtak 24. ožujka 2016. neposredno pred izricanje presude Radovanu Karadžiću i uoči početka uskršnjih praznika. Njen branitelj u postupku za nepoštivanje suda, švicarski odvjetnik Guenael Mettraux je u petak 25. ožujka bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s upravnikom Pritvorske jedinice UN, kako bi se žalio na zatvorske uvjete u kojima se nalazi Florence Hartmann, ali mu je rečeno da se javi nakon Uskrsa, jer su upravnik i ostali nadležni na praznicima.

Po prebacivanju u pritvor, kaže Mettraux, upravnik je naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumijeva da se svjetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tijekom noći. Mettraux, dalje, navodi da je naredba o takvom tretmanu izdana usmeno, bez pisanog traga, i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njezinog branitelja.

Kako nije uspio stupiti u kontakt s nadležnima u Pritvorskoj jedinici UN, Mettraux je uputio hitan zahtjev u kojem traži modificiranje zatvorskih uslova. U zahtjevu se, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru iz Pariza, traži da se takav zatvorski režim bez odlaganja ukine budući da je 'nepotreban, ničim opravdan i neproporcionalan'.



Kako su i Tajništvo i ostale službe Tribunala takođe na praznicima, Mettrauxov 'hitan zahtjev' će, najvjerojatnije, biti objavljen tek nakon uskršnjeg produženog vikenda.

Mettraux je, također, najavio da će od suca Merona, predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u čije je ime izvršeno uhićenje, tražiti da se – zbog 'jednakog tretmana svih osuđenih' – Florence Hartmann oslobodi nakon izdržane dvije trećine kazne, što bi značilo najkasnije u utorak.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene