Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka

Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku"

Antony Blinken i Wang Yi
Antony Blinken i Wang Yi Foto: Afp
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da bi odvajanje Kine i SAD-a bila povijesna pogreška i da zajedno mogu postići velike stvari.

Kada Kina i SAD surađuju mogu se postići velike stvari za obje zemlje i za cijeli svijet, izjavio je u subotu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i one koji se žele odvojiti od Kine upozorio da će počiniti "povijesnu pogrešku".

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, Wang je zapadnim državnicima, diplomatima i vojnim stručnjacima poručio da će Kina braniti svoje legitimne interese i prava, ali i djelovati s osjećajem odgovornosti za povijest, svoj narod i cijeli svijet.

Pročitajte i ovo Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara

"Želimo raditi na unapređenju bilateralnih odnosa s SAD-om na temelju međusobnog uvažavanja, miroljubive koegzistencije i suradnje", rekao je Wang.

Govoreći o odnosima s Europom, rekao je da je "imperativ" da se obje strane oslobode geopolitičkih i ideoloških distrakcija.

"Moramo jedni u drugima vidjeti partnere, a ne suparnike", istaknuo je.

Za Rusiju je rekao da se radi o najvećem kineskom kopnenom susjedu s kojim odnosi stabilno rastu na načelima nesukobljavanja i nenapadanja trećih strana. "To služi stabilnosti u azijsko-pacifičkom prostoru i u svijetu", rekao je Wang.

Ponovio je da je Tajvan neodvojivi dio kineskog teritorija i da su "tajvanski poslovi kineski unutarnji poslovi". "Da bi se održao mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu mora se poštivati načelo jedne Kine i odbaciti neovisnost Tajvana", naglasio je šef kineske diplomacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija masovna pucnjava u Iranu Muškarac kalašnjikovim ubio 12 članova obitelji, uključujući oca i brata

Nudeći bliskije odnose, istovremeno je upozorio Zapad da će pogriješiti ako se bude razdvojio od Kine u ime navodnog smanjenja ovisnosti o toj gospodarskoj sili.

"Tkogod pokuša desinicizaciju u ime smanjenja rizika počinit će povijesnu grešku. Svijet je veliki ocean koji se ne može podijeliti na izolirana jezera", rekao je.

"Kao putnici na istome brodu, svijet trebamo učiniti predvidljivijim a budućnost svjetlijom", zaključio je kineski ministar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene