Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oštre kritike

FOTO/VIDEO Kaotični prizori s utrke bikova u Pamploni: Metež, ubodi, padovi, naguravanja, ozljede...

Borba s bikovima u Pamploni
Borba s bikovima u Pamploni Afp
Aktualno Galerija Borba s bikovima u Pamploni Borba s bikovima u Pamploni Foto: Afp Borba s bikovima u Pamploni Borba s bikovima u Pamploni Foto: Afp Borba s bikovima u Pamploni Borba s bikovima u Pamploni Foto: Afp Borba s bikovima u Pamploni Borba s bikovima u Pamploni Foto: Afp +2 Borba s bikovima u Pamploni Galerija 1/7 >>
U ovogodišnjoj utrci s bikovima u španjolskom gradu Pamplona u sklopu festivala San Fermin, tri su sudionika zadobila ozljede nakon što su ih bikovi naboli na rogove.

Poznata španjolska utrka s bikovima u Pamploni, gradu na sjeveru Španjolske, održana je prvi put od 2019., nakon dvogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Utrka s bikovima u Pamploni - 8 festival San Fermin Kaotični prizori iz Pamplone: Bikovi trkače bacali u zrak, gazili ih kopitima...

Službeno poznat kao festival San Fermin, utrka s bikovima u Pamploni jedan je od najslavnijih događaja u Europi. U njemu sudjeluju posebno uzgojeni borbeni bikovi koji trče za nekoliko tisuća trkača uskim gradskim ulicama.

Staza je duga više od 800 metara i završava u areni za bikove. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preko Gibraltarskog tjesnaca VIDEO Nevjerojatan policijski ulov: U dronovima podmornicama krijumčarili hašiš i marihuanu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna higijenski propisi Prekipjelo im je: Za mokrenje u moru ili na plaži paprena kazna - čak 750 eura, ali to nije sve!

Španjolska regionalna vlada priopćila je da su probodene tri osobe od kojih su dva Španjolca i jedan Amerikanac. Nitko nije u teškom stanju, javlja ABC.

Spektakl je trajao nešto više od tri minute dok su stotine trkača, uglavnom muškaraca, bjesomučno trčali ispred šest borbenih bikova popločanim ulicama ovog grada na sjeveru Španjolske. U povijesti natjecanja najmanje 16 trkača izgubilo je živote od početka bilježenja 1910. godine, a posljednja žrtva stradala je od uboda bika 2009.

U videu koji je osvanuo na društvenim mrežama vidi se kako se u jednom trenutku jedan od bikova zaustavio nakon čega je počeo trkače bosti rogovima. U sveopćem metežu mnogi su završili na podu, a trkači su se sudarali kako s bikovima tako i međusobno.


Bikove će se po završetku utrke odvesti na borbe, gdje će se suočiti s profesionalnim matadorima. Premda se aktivisti za prava životinja strogo protive ovom običaju, borba s bikovima i dalje je popularna u španjolskom društvu i sastavni je dio festivala San Fermín.

Utrku popularizirao Ernest Hemingway

Običaj datira još iz srednjeg vijeka i ima religijsko podrijetlo. Prije utrke sudionici još uvijek pjevaju slici sveca i traže njegov blagoslov.

Događaj je u svjetskim razmjerima popularizirao Ernest Hemingway, koji ga je detaljno opisao u svom romanu 'I sunce se rađa'. Festival privlači tisuće turista iz cijeloga svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene