Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIPREME ZA ZIMU

Francuzi već počeli sa štednjom: Smanjili grijanje, tuširaju se hladnom vodom...

Aktualno Galerija Strasbourg: Ilustracija - 7 Strasbourg: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Strasbourg: Ilustracija - 2 Strasbourg: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strasbourg: Ilustracija - 3 Strasbourg: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strasbourg: Ilustracija - 4 Strasbourg: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Strasbourg: Ilustracija - 5 Galerija 1/10 >>
U Strasbourgu se donose odluke koje će odrediti kakva nas zima čeka. Zastupnici u Europskom parlamentu dogovaraju se kako pomoći građanima Europe. Evo što se događa u tom francuskom gradu.

"Ili ćete uštedjeti deset posto energije ili ćemo biti primorani na redukcije", upozorio je nedavno Emmanuel Macron Francuze. Čuli su ga i u Strasbourgu, gradu koji je većinom izbacio automobile iz centra i poznat je po ekološkoj osviještenosti.

"Već radim sve što je tražio. Smanjio sam potrošnju vode, ne grijem previše. Ne zagrijavam spavaću sobu jer bolje spavam kad je hladno", kazao je Bobby.

Patricia iz Strasbourga ističe kako pazi na potrošnju. Tušira se hladnom vodom.

Macronova poruka kako je najbolja energija ona koja se ne konzumira, ugostiteljima nije utjeha dok im računi rastu.

Remy Baloul, vlasnik slastičarnice u Strasbourgu kaže kako čeka veliko iznenađenje, kao i da će platiti puno više ove godine.

"Otvaramo sat vremena kasnije i zatvaramo sat vremena ranije, zato što je vrlo skupo ove godine i jako je teško. Možete naći puno trgovina koje su zatvorene jer ne mogu platiti račune", pojašnjava Baloul.

U Strasbourgu od rođenja živi Mario Meter, kojem su roditelji iz Hrvatske. Računi su mu porasli između deset i 15 posto.

"Ne vjerujem da će francuski predsjednik uspjeti smanjiti cijene“, poručuje Mario Meter te dodaje kako već 20 godina biciklom ide na posao.

Kaže kako to nije zbog uštede nego ekologije.

Nekoliko četvrti dalje, u Europskom parlamentu radi se na rješavanju problema.

Pročitajte i ovo Karlo Ressler - 2 IZ STRASBOURGA Karlo Ressler za Dnevnik Nove TV: "To je poziv na buđenje, ali i povratak zdravorazumskim politikama"

Pročitajte i ovo Ilustracija nema vanjske rasvjete Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP/S&D) ističe da ga zabrinjava što uvijek postoje države članice koje iskaču, koje traže nekakve izuzetke, koje traže nekakve posebne statuse i privilegije.

"To mi se ne sviđa, trebamo u ovoj situaciji biti jedinstveni, kako jednima, tako drugima, tako i svima", kaže Matić.


Zastupnicima će se u srijedu u govoru o stanju Unije obratiti predsjednica Europske komisije i objasniti svoj plan za energetsku krizu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene