Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna prijetnja

SAD odgovorio Sjevernoj Koreji: Motre ih radarom vrijednim 900 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon će blizu sjevernokorejske obale postaviti radarsku platformu SB-X koja će pratiti potencijalna lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje u idućim mjesecima.

To je prvi američki vojni odgovor na tvrdnje Pjongjanga kako bi mogli lansirati interkontinentalni balistički projektil.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Plutajuća mobilna radarska postaja na vlastiti pogon, SB-X, dio je američkog balističkog raketnog obrambenog sustava. U stanju je pratiti lansiranja dalekog dometa i pružiti ključne podatke, piše CNN.

Radar SB-X, vrijedan 900 milijuna dolara, dizajniran je za rad na nemirnim morima i po jakim vjetrovima. Dug je 116 i visok 85 metara, a teži 50.000 tona. Maksimalan mu je domet do 2000 kilometara, a može primiti 75-85 članova posade.

Radar, kojem je baza na Havajima, u prošlosti je već nekoliko puta pratio sjevernokorejsku raketnu aktivnost. No, na moru može ostati samo određen period, pa vojni dužnosnici pokušavaju iskalkulirati koje je najpovoljnije vrijeme za njegovo postavljanje, kazao je jedan dužnosnik iz Pentagona.

Radar SB-X poslan je sjeverno od Havaja, otprilike na pola puta do Aljaske, na optimalnu točku kako bi se mogle pratiti potencijalne prijetnje sjevernokorejskih projektila ispaljenih prema Aljaski, Guamu ili Zapadnoj obali SAD-a.

Postavljena je i dodatna oprema za praćenje aktivnosti na Korejskom poluotoku, no dužnosnici američkog Ministarstva obrane nisu željeli reći detalje. Ipak, naglasili su da raketni obrambeni sustav SAD-a možda neće oboriti sjevernokorejsku interkontinentalnu balističku raketu.

"Ako projektil bude prijeteći, onda ćemo ga presresti. Ako ne, nećemo", kazao je američki državni tajnik za obranu i šef Pentagona Ashton Carter. "To može biti i u našu korist kako bi, prije svega, sačuvali naš inventar za presretanje, i drugo, kako bi prikupili informacije. To je bolje nego da je oborimo ako nam nije prijetnja".

Državna televizija Sjeverne Koreje u ponedjeljak je objavila da mogu lansirati interkontinentalni balistički projektil (ICBM) u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije koju odredi vođa Kim Jong Un. Objavili su i kako će i dalje nastaviti razvijati svoje obrambene snage te da je za to kriva neprijateljska politika SAD-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene