Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi val nasilja

Odgođen pogreb ubijenog tinejdžera, strahuje se da će uslijediti novi sukobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo tinejždera osudili su i palestinski i izraelski čelnici, a strahuje se da će nakon sprovoda uslijediti novi sukobi

Pogreb ubijenog palestinskog tinejdžera koji je ubijen u Jeruzalemu odgođen je kako bi se dovršila posmrtna ispitivanja. Njegov otac nada se da će se pogeb ipak moći održati u četvrtak kako je planirano, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo

Ubojstvo tinejždera osudili su i palestinski i izraelski čelnici, a strahuje se da će nakon sprovoda uslijediti novi sukobi, javljaju svjetske novinske agencije.

Ubojstvo 16-godišnjeg Mohameda Abu Hdaira izazvalo je žestoke sukobe, a navodno je počinjeno u znak osvete za ubojstvo trojice izraelskih tinejdžera.

Izrael je pokrenuo zračne udare u Pojasu Gaze prije zore bombardirajući 15 meta, uključujući skrivene raketne bacače, kao odgovor na salvu raketa palestinskih militanata, priopćila je vojska.

Najmanje deset civila je ozlijeđeno na sjeveru Pojasa Gaze, od kojih je jedna žena u kritičnom stanju, rekao je novinarima Ašraf al-Kedra, čelnik hitnih službi u Gazi.

Cijele noći zavijale su sirene upozorenja u izraelskim naseljima na cijelom području.

Odmazda za smrt trojice tinejdžera? Mladića ugurali u auto i ubili u šumi!

U istočnom Jeruzalemu deseci palestinske mladeži s maskama na licu gađali su kamenjem izraelsku policiju na glavnog gradskoj cesti koja vodi krot Šuafat, četvrt u kojoj je otet palestinski tinejdžer.

Sklonivši se iza velikih kontejnera za smeće, oni su također palili gume i bacili najmanje osam bombi kućne izrade, rekao je za agenciju dpa glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. Ranije su uništene tri postaje prigradskog vlaka.

Dvije zgrade uzduž ceste su zapaljene, a stanari su evakuirani, rekli su očevici.

Tijekom cijele noći nastavljeni su sporadični sukobi.

Sukobi su se ranije proširili na još nekoliko arapskih četvrti u istočnom Jeruzalemu. Međutim, ujutro se situacija smirila, rekao je Rosenfeld.

Službena palestinska novinska agencija Wafa javila je da je stotinjak Palestinaca lakše ozlijeđeno od gumenih metaka i udisanja suzavca.

Oko tisuću Izraelaca prosvjedovalo je ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua protiv nasilja i rasizma u srijedu kasno navečer.

'Nema razlike između krvi i krvi'

'Židovi i Arapi moraju živjeti zajedno na ovoj zemlji', rekao je oporbeni čelnik Yitzhak Herzog. Ekstremisti na obje strane pokušavaju potaknuti novi val nasilja, upozorio je, 'ali većina židovskih i arapskih zajednica želi živjeti u miru'.

Stotine izraelskih građana palestinskog podrijetla mirno su prosvjedovali u sjevernom dijelu grada Haife.

Mrtvo tijelo 16-godišnjeg Mohameda Abu Hdaira pronađeno je u jeruzalemskoj šumi u srijedu, dva dana nakon što su otkrivena tijela trojice izraelskih tinejdžera otetih i ubijenih na Zapadnoj obali - Gila-Adom Shaera (16), Naftalija Frenkela (16) i Eyala Yifracha (19), koji su nestali 12. lipnja.

Nepoznata skupina priznala ubojstvo izraelskih tinejdžera

Mohamed Abu Hdair bit će pokopan u četvrtak, a strahuje se da će nakon toga uslijediti novi sukobi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u srijedu Izraelce i Palestince da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

Netanyahu je ubojstvo 16-godišnjeg Palestinca, koji je otet ispred svoje kuće i umoren, nazvao 'podlim'. Palestinci tvrde da su tinejdžera usmrtili radikalni židovski doseljenici kao odmazdu za još uvijek nerazjašnjenu smrt trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali. Izraelske vlasti za njihovu smrt krive Hamas.

'Izrael je pravna država, država zakona i svi se po zakonu moraju ponašati', rekao je Netanyahu, pozvavši obje strane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke. Snagama za provedbu zakona dao je naredbu da što prije pronađu odgovorne za ubojstvo mladog Palestinca.

Ubojstvo je osudila i obitelj Naftalija Frenkela, jednog od trojice izraelskih mladića koji su 12. lipnja oteti na Zapadnoj obali i kasnije pronađeni ubijeni. 'Nema razlike između krvi i krvi. Ubojstvo je ubojstvo, bez obzira na nacionalnost ili dob. Nema opravdanja za ubojstvo', rekao je njegov stric Yishai Frenkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene