Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekadašnji glavni tajnik NATO-a:

'Odcjepljenje Škotske od Velike Britanije značilo bi kataklizmu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji glavni tajnik NATO-a George Robertson upozorava da bi škotska nezavisnost bila 'kataklizmična' jer bi raspad Britanije oduzeo Zapadu jedan važan faktor stabilnosti i solidarnosti u teška vremena.

George Robertson, Škot i nekadašnji britanski ministar obrane i šef NATO-a od 1999. do 2005. rekao je da će rujanski referendum o škotskoj neovisnosti okrnjiti britansku ulogu na Zapadu i potkopati globalnu ravnotežu moći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji Slika nije dostupna Nakon Katalonije U Europi bujaju pokreti koji traže veću autonomiju i(li) odcjepljenje od države, spominje se i jedna hrvatska regija

Po Robertsonovim riječima, škotska bi odluka da prekine 307 godina stare državnopravne veze s Engleskom imala posljedice diljem Europe i možda izazvala fragmentiranje jer bi je mogli slijediti separatistički pokreti u Kataloniji i Baskiji, te u Belgiji.

'Najglasnije bi se raspadu Britanije radovali naši protivnici i neprijatelji', rekao je Robertson u govoru održanom u Brookings Institutionu u Washingtonu, u ponedjeljak kasno navečer. Taj think-tank objavio je audio snimku govora na svojoj internetskoj stranici.

Evo što bi se dogodilo da se Škotska odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva

'U geopolitičkim bi relacijama bilo kataklizmično da se ove godine raspadne druga vojna sila Zapada. Nitko ne bi smio podcijeniti učinak koji bi to imalo na postojeću globalnu ravnotežu i sile tame bile bi presretne'.

Po njegovim riječima, raspad Ujedinjenog Kraljevstva, najodanijega saveznika Sjedinjenih Država na globalnoj sceni, vodio bi u buran i složen razvod koji bi trajao godinama i lišio Zapad važnoga partnera u trenutku 'kad su pouzdanosti i smirenost vitalni' zbog najnovijih teritorijalnih ugroza', prenosi Reuters.

Upozorio je i da bi obećanje škotske nacionalne stranke SNP koja je obećala riješiti se britanske nuklearne podmornice Trident, također imalo šire implikacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene