Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnik nizozemske stranke

'Odbijamo proširenje EU, glasovat ćemo protiv pristupanja Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik nizozemske Stranke slobode, članice nove vlade, izjavio je kako se njegova stranka protivi proširenju Europske unije.

Geert Wilders je rekao u razgovoru za njemački list Spiegel kako njegova stranka odbija svako daljnje proširenje Europske unije, što znači da neće glasovati ni za ulazak Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

Stranka slobode 'odbija svaki oblik širenja EU-a. Mi ćemo glasovati protiv priključenja zemalja kandidatkinja, uključujući i Hrvatsku', rekao je Wilders, dodajući da će nizozemska vlada većinu za tu odluku trebati tražiti u drugim strankama.

Wilders, poznat po svojim desničarskim i islamofobskim stajalištima, također je kazao da će glasovati i protiv ulaska Turske u EU. Turska bi 'bila trojanski islamski konj u EU, i to bi značilo da imamo vanjske granice s kriminalnim državama poput Sirije i Irana', dodao je nizozemski političar.

>> 'Europski proces ne smije biti žrtva lokalnih razina'

Wilders smatra da je islam totalitarna i nasilna ideologija, i tvrdi da će se boriti protiv islamizacije Europe. Protiv nizozemskog političara već su bile podignute tužbe zbog poticanja na mržnju i zbog diskriminacije. On je ranije već govorio da je islam 'fašistička ideologija', a Kuran je uspoređivao s knjigom Adolfa Hitlera 'Mein Kampf'.

Njegova je stranka na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine postigla uspjeh, te je tako i njegova pozicija ojačana. Njegova Stranaka slobode postala je treća najjača stranka u zemlji, nije izravno zastupljena u vladi ali osigurava vladi većinu u parlamentu, te stoga ima i određeni utjecaj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene