Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao i Macron

Majka otete Mije očajna: "Izgleda prestravljeno, preklinjem svijet da vrati moje dijete kući"

Obitelj otete Mije Schem - 2
Obitelj otete Mije Schem - 2 AFP
Aktualno Galerija Obitelj otete Mije Schem - 2 Obitelj otete Mije Schem - 2 Foto: AFP Obitelj otete Mije Schem - 4 Obitelj otete Mije Schem - 4 Foto: AFP Obitelj otete Mije Schem - 3 Obitelj otete Mije Schem - 3 Foto: AFP Mia Schem Mia Schem Foto: Twitter/Screenshot +1 Obitelj otete Mije Schem - 4 Galerija 1/6 >>
Obitelj otete Mije Shem održala je konferenciju za novinare. Očajna majka samo želi da joj se dijete vrati kući.

Palestinski islamistički pokret Hamas objavio je u ponedjeljak navečer prvu snimku otete osobe. Riječ je o Miji Shem (21), Izraelki koja ima i francusko državljanstvo. 

U videosnimci izravno govori u kameru, a vidi se i previjena rana na ruci. 

"Imam 21 godinu i iz Shohama sam", rekla je u jednominutnom isječku. Trenutno je u Gazi i liječi se u tamošnjoj bolnici. "Molim vas, izvedite me odavde što je prije moguće", dodala je.

U utorak prijepodne njezina je obitelj održala konferenciju za novinare.

Vidno potresena majka djevojke, Keren Sharf Shem je kazala, držeći fotografiju svoje kćeri, da je vidjela svoje dijete na snimci i da je već čula glasine da je upucana u rame ili nogu.

"Izgleda prestravljeno, kao da je u velikim bolovima. Preklinjem svijet da vrati moje dijete kući. Otišla je na festival malo se zabaviti, a sada je u Gazi. Ovo je zločin protiv čovječanstva. Trebali bismo se svi okupiti, zaustaviti ovaj teror i vratiti sve kući. Mojoj kćeri je potrebna liječnička pomoć", kazala je njezina majka.

"Ona je borac, ona je ratnica. Svašta je prošla u životu. Znala sam da se bori i da neće odustati. Ona ima najveće srce, ona je moja najbolja prijateljica. Želim poručiti svojoj kćeri da je jako volim i da mi jako nedostaje. Svaki dan zamišljam kako je grlim kad dođe kući", rekla je Keren Sharf Shem, javlja Sky News. 

Na konferenciji je sudjelovao i Mijin brat koji je rekao: "Mia je nevino dijete koje je samo htjelo ići na zabavu sa svojim prijateljima. No oteli su je i daleko je od kuće. Želimo je vratiti", dodao je brat.

Reagirao i Macron 

Na snimku je odmah reagirao francuski predsjednik Emmanuel Macron osudivši "užasno uzimanje nedužnih osoba za taoce i njihovo prikazivanje", izvijestila je Elizejska palača.

Predsjednik poziva na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu. "Francuska je mobilizirana i radi sa svojim partnerima na oslobađanju francuskih talaca koje u svojim rukama drži Hamas", dodaje francusko predsjedništvo.

Pročitajte i ovo Mia Schem u zatočeništvu u Gazi VIDEO Otmičari objavili snimku ranjene Mije: "Molim vas, vodite me odavde što prije"

Glasnogovornik Hamasa ranije je izjavio da je između 200 i 250 ljudi oteto u pojasu Gaze. Dvije stotine njih bilo je pod kontrolom Hamasa, a ostatak talaca pod kontrolom drugih militantnih frakcija u obalnom pojasu, rekao je glasnogovornik u videu.

Ipak, utvrdio je da "stranci u Gazi nisu zatvorenici, nego gosti" i da će biti pušteni čim prestanu trenutni uvjeti.

Najmanje 22 otetih navodno je već ubijeno u izraelskim zračnim napadima. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene