269751
269751
269751
269751
269751

Objavljene nove fotografije morske grdosije!

Znanstvenici su objavili nove fotografije divovske lignje, čija je snimka obišla svijet.

 
 
 
 

Objavljene su nove, oštrije fotografije divovske lignje snimljene u dubini Tihog oceana 15 kilometara od obale japanskog otoka Chichija.

Malo se toga zna o morskoj grdosiji, jer živi na velikoj dubini te je istraživačima teško doći do podataka. Obzirom da na dubini na kojoj obitava ovakva vrsta lignje vlada potpuna tama, znanstvenici, na čelu sa Tsunemijem Kuboderom, traže nove načine kako ih istraživati, piše APTN.

'Naš će projekt biti studija slučaja. Podmornica u kojoj će biti jedan čovjek, svjetlost koja ne ometa život u dubokom moru, monitor putem kojega ćemo promatrati kretanja i visokoosjetljiva kamera. Nadam se da će nam takva tehnologija omogućiti razumijevanje prave prirode bića koja žive u morskoj dubini', kazao je Kubodera. On inače već jedanaest godina istražuje goleme lignje.

>> VIDEO Snimljen 'kraken' u Tihom oceanu

Podsjetimo, orijašku lignju, čije je znanstveno ime arhiteuthis, otkrila je10. srpnja prošle godine ekipa za podvodno snimanje japanskog Državnog prirodoslovnog muzeja u suradnji s japanskom javnom televizijom NHK i specijaliziranom mrežom Discovery Channel.

Dužina tijela lignje procjenjuje se na tri metra, a ukupna dužina, skupa s krakovima, na osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka. Kubodera je kazao kako se ne zna uzrok tjelesnog oštećenja te da je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u prirodnom okolišu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se