Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema pošteđenih

Slijedi četvrti paket sankcija Rusiji: Na popisu i poznati milijarder?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljene su nove moguće sankcije Rusiji. Također, jahta Solaris ruskog oligarha Romana Abramoviča isplovila je u ponedjeljak poslijepodne iz crnogorske luke Tivat, gdje je bila usidrena dva dana.

Veleposlanici EU-a dogovorili su četvrti paket sankcija kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Diplomatski izvori rekli su za BBC da će, u sklopu najnovijeg paketa, na popis sankcioniranih osoba biti dodan ruski milijarder Roman Abramovič.

Iako detalji nisu službeno objavljeni, od EU se također očekuje:

  • zabrana izvoza luksuzne robe u Rusiju
  • zabrana uvoza ključne robe u sektoru željeza i čelika iz Rusije
  • zabrana novih europskih ulaganja u rusku energiju

No, izvori kažu da postoje neke iznimke. Diplomat EU-a rekao je da se sve očigledniji "razdor" razvija između nekih država članica - Poljska i baltičke zemlje žele više i jače sankcije, dok zemlje poput Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske preferiraju "konzervativniji" pristup.

Očekuje se da će više detalja biti objavljeno u utorak.

Solaris isplovio

Crnogorski portal Vijesti naveo je, na temelju podataka s interneta, da se može vidjeti da se Solaris kreće prema Turskoj.

Abramovičeva superjahta u subotu je doplovila u Tivatski zaljev iz Barcelone i usidrila se na nepunu milju jugoistočno od luksuzne marine Porto Montenegro.

Solaris je 140 metara duga superjahta vrijedna preko 400 milijuna eura.

U međuvremenu je iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova priopćeno Radioteleviziji Crne Gore, da je provjerom utvrđeno da jahta Solaris nije službeno registrirana na Abramovičevo ime pa nije bilo pravnog temelja za njihovu reakciju.

Pročitajte i ovo Suzana Knežević dolazak novih poteškoća Stručnjakinja otkriva koliko je Hrvatska dosad poslovala s Ukrajinom, a koliko s Rusijom

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 1 novi paket Ivana Petrović o novim sankcijama Rusiji: "Rekli su da spremaju odgovor tamo gdje je Zapad najranjiviji. Situacija nije jednostavna"

Roman Abramovič na popisu je sankcioniranih ruskih državljana protiv kojih je oštre mjere zbog agresije Rusije na Ukrajinu uvela Velika Britanija. Vodeći diplomati Europske unije složili su ranije u ponedjeljak Abramoviča dodati na popis sankcioniranih ruskih milijardera nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Crna Gora se ranije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

U medijima se špekuliralo da se u njezinim lukama nalaze jahte ruskih tajkuna, te da mnogi Rusi bliski Vladimiru Putinu imaju vrijedne nekretnine u toj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene