Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučno iskustvo

Obitelji žrtava norveškog krvnika posjetile otočić Utoeyu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji žrtava pokolja na Utoeyi u Norveškoj posjetile su danas taj otočić, zatvoren u toj prigodi za javnost, pa i za medije, gdje je 22. srpnja ekstremist Anders Behring Breivik pobio 69 osoba, većinom mladih, javila je norveška agencija NTB.

Policajci, predstavnici spasilačkih ekipa i volonteri vodili su obitelji otokom u obliku srca koji je bio ovijen maglom, piše NTB.

'Postavljali su nam mnoštvo pitanja. Neki žele znati što više, drugi su suzdržani. No svi žele vidjeti mjesto gdje je član njihove obitelji ubijen ili ranjen', rekao je inspektor John Stamnes iz krim-policije.

'Za neke je ovo jako mučno, ali mislim da većina dolaskom ovamo nalazi odgovore; važno je doći', komentirala je ministrica zdravstva Anne-Grete Stroem-Erichsen, a prenosi NTB.

Norveške vlasti su za ponedjeljak najavile posjet novinara Utoeyi.

Obiteljima žrtava Behringa Breivika bilo je omogućeno da posjete otok još 19. kolovoza, a preživjeli su ga mogli posjetiti sutradan.

Breivik (32) je uhićen na mjestu pokolja i od tada je u samici kako bi se spriječilo možebitno uništenje dokaza prije suđenja koje se očekuje u prvom polugodištu 2012.

Breivik je priznao da je počinio pokolj u prigodi skupa mladih laburista na Utoeyi i bombaški napad na sjedište norveške vlade u Oslu nekoliko minuta ranije. U tim dvama napadima ubio je 77 ljudi.

Predstavljajući se kao križar u ratnom pohodu protiv 'muslimanske invazije' i multikulturalnosti u Europi, rekao je da je djelovao sam, spomenuvši ipak kako postoje i druge ćelije u Norveškoj i u inozemstvu. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na sve mogućnosti Strahovali su da je norveški krvnik progutao eksploziv, snimili ga rentgenom Slika nije dostupna Demonstrirao kako je pobio 69 ljudi Objavljena snimka povratka norveškog krvnika na mjesto pokolja!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene