Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doputovao u Rijad

Obama u prvom posjetu Saudijskoj Arabiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu u Rijad, u svoj prvi posjet Saudijskoj Arabiji, prije govora o pomirbi namijenjenog muslimanima koji će u četvrtak održati u Kairu.

Predsjednički zrakoplov sletio je u međunarodnu zračnu luku u Rijadu u srijedu u 14.20 sati po srednjoeuropskom vremenu. Obama će se za posjeta Saudijskoj Arabiji sastati s kraljem Abdulahom, predlagačem Arapske mirovne inicijative prihvaćene 2002. koja predviđa normalizaciju odnosa između Arapa i Izraela u zamjenu za potpuno povlačenje s arapskih teritorija okupiranih 1967.

Pročitajte i ovo Žene u Saudijskoj Arabiji od sutra mogu voziti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Povijesna odluka Pala posljednja "barikada": I zadnja zemlja na svijetu sutra ukida zabranu koja je vrijedila samo za žene Slika nije dostupna Skandal u Saudijskoj Arabiji Televizijska postaja zatvorena zbog razgovora o seksu

Rijad se nada da će Obama, za razliku od svog prethodnika Georgea W. Busha, pristati da izvrši pritisak na Izrael kako bi se pronašlo rješenje koje će se temeljiti na suživotu dviju država, izraelske i palestinske. Amerikanci i Saudijci nastoje također izraditi strategiju prema Iranu, regionalnom šijitskom suparniku sunitske Saudijske Arabije, koji sumnjiče da želi proizvesti nuklearno oružje. Kako se očekuje, tema razgovora bit će i američko otvaranje prema Iranu te cijena nafte. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene