Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama u lipnju prikupio 52 milijuna dolara, McCain 22 milijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama u lipnju je prikupio 52 milijuna dolara donacija za kampanju, više nego dvostruko u odnosu na svog republikanskog protukandidata Johna McCaina (22 milijuna), no i dalje zaostaje za sredstvima s kojima za izbore raspolažu McCain i Republikanska stranka.

Obamina kampanja i Demokratski nacionalni odbor (DNC) na kraju lipnja su u banci imali 92,3 milijuna dolara. Obama je izvijestio da raspolaže sa 72 milijuna, a DNC s 20,3 milijuna.

Pročitajte i ovo Anđeli pred zatvaranjem: Traže pomoć - 4 Splitski Anđeli pred bankrotom Udruzi koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju prijeti zatvaranje: Država im poslala dva dezinficijensa i paketić maski Ministar Marić na sjednici Vlade (Foto: dnevnik.hr) Na sjednici Vlade Poznati troškovi komemoracije i ispraćaja Olivera Dragojevića

Senator John McCain u lipnju je prikupio 22 milijuna dolara, što je njegov najbolji rezultat od početka predizborne kampanje. Zajedno s Republikanskim nacionalnim odborom (RNC), srpanj je počeo s oko 95 milijuna dolara na računu.

Premda je uspješniji u prikupljanju donacija, Obama ima manje novca u banci jer je DNC već potrošio glavninu svojih sredstva.

Za razliku od McCaina, Obama nije prihvatio javno financiranje za kampanju za jesenske izbore, što bi mu donijelo 84 milijuna dolara, ali bi mu priječilo prikupljanje privatnih donacija.

Obama, koji ima široku mrežu od 1,4 milijuna malih donatora, od početka kampanje prikupio je oko 340 milijuna dolara.

U lipnju je DNC prikupio 22,4 milijuna dolara, što je veliki skok u odnosu na 4,7 milijuna u svibnju, no još manje od RNC-ovih 26 milijuna.

Uz pomoć svojih stranaka, obje se kampanje nadaju prikupiti oko 400 milijuna dolara u pet mjeseci do izbora 4. studenoga.

McCain, uz pomoć RNC-a, na početku kampanje za opće izbore nadmašuje Obamu po sredstvima koje troši na oglašavanje. Njegov stožer usredotočen je na oglašavanje u 11 tzv. 'nepostojanih' država, koje su u prošlosti birale i republikanske i demokratske predsjednike, dok Obamin stožer ima širi zahvat i s oglašavanjem je prisutan u 18 'nepostojanih' država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene