Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi biti gradonačelnik Chicaga

Obama službeno objavio odlazak predstojnika Rahma Emanuela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama objavio je da je Rahm Emanuel, predstojnik njegova ureda i glavni operativac Bijele kuće, podnio ostavku na dužnost te da će ga privremeno zamijeniti viši savjetnik Pete Rouse.

Emanuel, koji se kani kandidirati za gradonačelnika Chicaga, odlazi nakon 20 mjeseci Obamina mandata u sklopu promjena na vodećim političkim i gospodarskim dužnostima u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pucao na njega Užas u SAD-u: Policija objavila snimku na kojoj policajac ubija 13-godišnjaka Nina Obuljen Koržinek u chicagu Obuljen Koržinek: "Meštrovićev Spomenik Indijancima vrhunsko umjetničko djelo"

Viši savjetnik predsjednika David Axelrod planira napustiti Bijelu kuću iduće godine kako bi počeo pripreme za Obaminu kampanju za predsjedničke izbore 2012., a ekonomski savjetnik Lawrence Summers napušta Bijelu kuću i vraća se na Sveučilište Harvard.

Obama je pohvalio Emanuelov rad u Bijeloj kući, opisujući ga kao 'nesebična javnog službenika i prijatelja'. 'On unosi neusporedivu razinu energije i predanosti u svaku pojedinu stvar kojom se bavi', rekao je Obama pred okupljenim osobljem u Istočnoj sobi Bijele kuće.

Emanuel je zahvalio Obami što je bio 'najčvršći čelnik kojega je zemlja mogla imati u najtežim vremenima', kad je SAD-u zaprijetio financijski kolaps i ekonomska depresija.

Emanuel bio sklon prostačenju

Emanuel, poznat po svom temperamentu i sklonosti prostačenju, zahvalio je osoblju Bijele kuće na 'strpljenju' koje su prema njemu pokazali, rekavši kako su od njega 'sigurno naučili neke riječi i kombinacije riječi koje nikada u životu nisu čuli'.

Obama je objavio da višeg savjetnika Pete Rousea imenuje za privremenog predstojnika ureda Bijela kuće, istaknuvši da je on 'maher za rješavanje problema'.

Rouse (64) bio je uz Baracka Obamu od trenutka kad je došao u Washington prije gotovo šest godina, službujući kao predstojnik njegova ureda u američkom Senatu.

Kao mogući kandidati za stalni posao predstojnika najviše se spominju zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Thomas Donilon, pravni savjetnik Bijele kuće Robert Bauer, bivši demokratski čelnik Senata Tom Daschle te bivši predstojnik ureda predsjednika Billa Clintona John Podesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene