448089
448089
448089
448089
448089

'POGLED NA PLANET KAKAV JE BIO PRIJE ČOVJEKA' Najveće okupljalište morskih ptica i dom najstarijeg živućeg bića

  • , 27.08.2016., 18:42
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik SAD-a Barack Obama proširio je zaštićeno prirodno područje u američkoj saveznoj državi Havaji čime se je štiti gotovo 550 milijuna jutara državne zemlje i vodnih područja.

 
 
 
 
The Northwestern Hawaiian Islands (Foto: Guliver/Thinkstock)
The Northwestern Hawaiian Islands (Foto: Guliver/Thinkstock)

Površina Tihog oceana dva put veća od Francuske sada je zaštićena prirodna zona. Prema Zakonu o prirodnim vrijednostima, Obama je iskoristio svoje pravo da proširi 16 nacionalnih područja i zaštiti gotovo 550 milijuna jutara državne zemlje i vodenih područja, najmanje dva puta više od bilo kojeg drugog američkog predsjednika.

Novo područje učetvorostručuje veličinu do sada zaštićene zone Papahānaumokuākea koja je posljednji puta bila proširena 2006.

Sjeverozapadni havajski otoci smješteni na gotovo dvije tisuće kilometara dugom arhipelagu, sada će biti zaštićeno područje koje se proteže na 50 nautičkih milja od svojih obala u svakom smjeru.

Sedam različitih američkih predsjednika povećavali su tijekom svojih mandata zaštitu arhipelaga koji je dom za 7.000 različitih biljnih i životinjskih vrsta.

2010. UNESCO je proglasio to područje svjetskim naslijeđem čime je potvrđeno njegovo značenje za havajsku kulturu.

U međuvremenu, znanstvenici su istaknuli što su sve prijetnje velikoj biološkoj raznolikosti tog područja koje su uslijedile klimatskim promjenama i utjecajem čovjeka.

Na ovom arhipelagu nalazi se svjetski najveće okupljalište morskih ptica – njih čak 14 milijuna. Također, ondje je otkriveno najstarije živuće biće – 4.500 godina star koralj.

Matt Rand, direktor trusta za očuvanje oceana, kaže da zaštićeni arhipelag nudi 'pogled na naš planet kakav je bio prije utjecaja čovjeka i ključno je da sačuvamo ovakva mjesta kao prozor u prošlost i za buduće generacije'.

Na proširenom je području sada zabranjeno iskorištavanje resursa u komercijalne svrhe. Bit će dozvoljeno rekreacijsko ribarenje kao i ono u svrhu znanosti, ali sve to uz dozvole.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se