Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Domaći ekstremizam'

Policija istražuje je li napadač na gay klub djelovao sam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama izvijestio je javnost da nema jasnih dokaza da je napadač u nedjeljnom pokolju u Orlandu dobio upute od veće terorističke mreže.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da nema jasnih dokaza da je napadač u nedjeljnom pokolju u Orlandu dobio upute od veće terorističke mreže, te da je, kako se čini, riječ o "domaćem ekstremizmu".

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

"Čini se da je napadač bio nadahnut raznim ekstremističkim informacijama prenošenim putem interneta", kazao je američki predsjednik u Ovalnom uredu nakon brifinga s višim dužnosnicima među kojima je bio i direktor FBI-ja James Comey.

"Zasad možemo reći da je ovo zasigurno primjer domaćeg ekstremizma koji nas zabrinjava već dugo vremena", rekao je Obama.

Napadač Omar Mateen potvrdio je povezanost s radikalnom skupinom Islamskom državom u telefonskom pozivu hitnoj službi 911 za vrijeme napada u gay noćnom klubu Pulse.

Obama je kazao da nema dokaza da je Mateen, koji je ubio 49 prije no što ga je ustrijelila policija, bio dio veće zavjere.

Stručnjaci ispituju različite internetske stranice koje je posjećivao prije napada, dodao je.

Obama je istaknuo da SAD mora misliti o riziku koji predstavljaju zakoni o vatrenom oružju koji omogućuju lak pristup oružju. Policija je rekla da ja napadač upao u klub s jurišnom puškom AR-15 i pištoljem koje je legalno nabavio.

Američki predsjednik rekao je da je zabrinut da bi se odgovor na masakr mogao pretvoriti u raspravu treba li pooštriti zakone o oružju ili progoniti ekstremističke skupine poput IS-a.

"Moramo progoniti te terorističke organizacije i nanijeti im teške udarce", rekao je Obama ali i dodao da u SAD-u oružje ne smije biti lako dostupno svakome tko odluči drugima nanijeti zlo.

Policija istražuje je li Mateen u napadu na gay klub djelovao sam

Američke vlasti istražuju je li napadač koji je nedjelju u gay noćnom klubu ubio 49 ljudi, te objavio svoju vjernost Islamskoj državi, djelovao sam ili je pri izvršavanju masakra imao pomagače.

FBI i druge agencije u ponedjeljak su tražile dokaze unutar i oko kluba Pulse u kojem je Omar Mateen, rođen u New Yorku, počinio najveću masovnu pucnjavu u američkoj povijesti, te najveći napad na američkom tlu od 11. rujna.

Dvadesetdevetogodišnjeg Mateena, sina afganistanskih imigranata, upucala je i i smaknula policija koja je u klub ušla u nedjelju u rano jutro nakon trosatne opsade.

Istražitelji su tražili dokaze o tome je li tko osim Mateena sudjelovao u napadu, rekao je Lee Bentley, američki državni tužitelj za središnju Floridu.

"Istražujemo druge osobe, te na tome vrlo marljivo radimo", rekao je Bentley na konferenciji za medije, dodavši da "ako je netko drugi uključen u ovaj zločin, bit će progonjen".

Istražitelji su istaknuli kako vjeruju kako nije bilo drugih napadača, te da nema dokaza o prijetnji za stanovništvo.

Mateenov pohod započeo je u nedjelju oko 2 ujutro dok je u klubu bilo oko 350 ljudi. Mnogi su uspjeli pobjeći nakon što je napadač gomilu zasuo paljbom iz AR-15 poluautomatske puške.

Početni val policajaca jurišao je u klub i zarobio Mateena u zahodu, rekao je šef policije Orlanda John Mina novinarima. To je mnogima omogućilo bijeg iz kluba, iako ih je dosta ostalo zarobljeno s Mateenom.

"Uspjeli smo spasiti desetke i desetke ljudi", rekao je Mina. Policija je s Mateenom pregovarala oko tri sata prije no što su razbili zid, što je omogućilo taocima da pobjegnu.

Mateen je također pokušao proći kroz rupu u zidu, te je tada upucan, rekli su iz policije.

Policija je u nedjelju objavila da je poginulo 50 osoba, a u ponedjeljak su pojasnili da je u tu brojku uključen i sam Mateen. Oko 53 osoba je ozlijeđeno, a 29 ih je još uvijek u bolnici, objavljeno je na Twitteru.

Mateen je tijekom pucnjave nazvao hitnu službu i izrazio vjernost vođi Islamske države, rekli su službenici. Mateenov otac rekao je kako njegov sin nije bio radikaliziran, no da je imao homofobne stavove.

"Žao mi je. Da sam znao, barem 1 posto, da će počiniti takav zločin, sam bih ga uhitio, pozvao bih FBI", rekao je otac Seddique Mir Mateen, a u ranijem razgovoru za NBC prepričao je kako mu se sin razljutio kad je vidio da se dvojica muškaraca ljube ispred njegove žene i djeteta u Miamiju.

Bivša žena opisala ga kao mentalno nestabilnog

Mateenova bivša žena Sitora Yusufiy opisala ga je kao mentalno nestabilnog, te je rekla kako ju je znao pretući u napadima bijesa tijekom kojih bi izražavao "mržnju prema svemu".

Mateen je radio kao zaštitar u komuni za starije i nemoćne, te je devet godina radio za globalnu zaštitarsku firmu G4S. Tijekom 2011. i 2012. posjetio je Saudijsku Arabiju radi hodočašća, a tijekom 2013. i 2014. ispitivao ga je FBI zbog opaski o podršci militantnim skupinama koje je izgovorio pred svojim kolegama.

Islamska država u ponedjeljak je preuzela odgovornost za zločin. "Jedan od vojnika kalifata u SAD-u uspio je izvesti invaziju tijekom koje je ušao u križarsko okupljanje u noćnom klubu za homoseksualce u Orlandu", objavili su na svom Albayan radiju.

Napad se dogodio u srcu Orlanda, oko 25 kilometara sjeveroistočno od Disneylanda. Orlando je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u SAD-u s oko 62 milijuna posjetitelja godišnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene