Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekali ga prosvjednici

Obama posjet Turskoj počeo hommageom Ataturku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenca na grob osnivača moderne Turske američki predsjednik Barack Obama počeo je posjet Turskoj, državi ključnoj za prolaz američkih vojnika i opreme prema Iraku i Afganistanu, prenose agencije.

'Kao 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država želim jačati odnose SAD-a i Turske te poduprijeti Ataturkovu viziju Turske kao moderne i napredne demokracije koja je narodu ulila nadu 'mirom u zemlji, mirom u svijetu', zapisao je Obama u knjigu za posjeta mauzoleju, prenosi agencija dpa.

'Mir u zemlji, mir u svijetu', bila je možda najglasovitija rečenica osnivača moderne Turske, Mustafe Kemala koji je poslije dobio naziv Ataturk (otac Turaka).

U nastavku posjeta Obama bi trebao razgovarati s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, obratiti se parlamentu, zatim islamskim dostojanstvenicima i studentima te posjetiti dvije džamije. Reuters podsjeća da su američko-turski odnosi nazadovali 2003., kad se Ankara usprotivila američkoj invaziji na Irak i odbila da se američki vojnici rasporede na njezinu tlu. Ankara zamjera Washingtonu što dopušta kurdskim separatistima baze u sjevernome Iraku, odakle napadaju ciljeve u Turskoj.

Turska je glavni provozni put za američku vojsku i opremu u Irak i Afganistan u čemu važnu ulogu igra zrakoplovna baza Incirlik, te će i to biti predmet razgovora. Obama će stoga nadasve težiti jačanju suradnje s Turskom, a 's obzirom na njezinu aktivnost u regiji između Afganistana i Bliskog istoka, na putu kojim prolaze energetski dobavni pravci, Obama želi dati nov, snažan poticaj toj suradnji', napisao je vodeći turski komentator Cengiz Candar, stručnjak za Bliski istok.

Obama pozvao EU da Tursku prihvati kao punopravnu članicu

Ankete pokazuju nesklonost Turaka prema Washingtonu, no Obamina popularnost nije mimoišla ni Tursku, otkrivaju naslovnice dnevnog tiska sa srdačnim pozdravima Obami.

U Pragu je Obama pozvao Eurospku uniju da prihvati Tursku kao punopravnu članicu, čemu se najviše protive Njemačka i Francuska. Također je zajamčio da će turski dužnosnik biti pomoćnik novoga glavnog tajnika NATO-a, Danca Andersa Fogha Rasmussena, kojega je Ankara prihvatila nakon duga oklijevanja, jer mu zamjera aferu s karikaturama proroka Muhameda i to što kao premijer nije zabranio emitiranje kurdske televizije u Danskoj.

U Istanbulu, kamo Obama također treba doputovati, aktivisti Greenpeacea s porukama na engleskom, arapskom i turskom jeziku pozvali su američkog predsjednika 'da ispuni svoja izborna obećanja'. Obama je u nedjelju obećao da će se SAD sada uključiti u svjetsku kampanju borbe protiv klimatskih promjena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene