Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na konferenciji za novinare

Obama poručio republikancima da 'ne diraju' Susan Rice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama održao je u srijedu prvu konferenciju za novinare nakon pobjede na predsjedničkim izborima i oštro poručio republikanskim zastupnicima da ne napadaju američku veleposlanicu pri UN-u Susan Rice, moguću nasljednicu Hillary Clinton na mjestu državne tajnice, jer će u tom slučaju 'imati problema s njim'.

Barack Obama je na konferenciji odlučno branio američku veleposlanicu pri UN-u Susan Rice, rekavši da je bio "zgrožen" napadima republikanaca na njezinu reakciju na napad na američki konzulat u Libiji u kojem je poginulo četvoro Amerikanaca. "Mislim da nema rasprave o tome da imamo problem ako smo izgubili četvero Amerikanaca. Mi ćemo to raščistiti do kraja i ako bude odgovornih, privest ćemo ih pravdi", kazao je Obama.

Rice je odradila "uzoran posao" kao američka veleposlanica, rekao je Obama, "i onaj tko je napada samo zato što je laka meta, taj će imati problema sa mnom". Time je reagirao na izjave senatora Johna McCaina i senatorice Lindsey Graham da će blokirati bilo kakvo buduće napredovanje Rice i dodao da bi, ako senatori imaju bilo kakvih pitanja oko toga kako je njegova administracija reagirala na napad u Bengaziju, o tome trebalo razgovarati izravno s njime.

Susan Rice se uz Johna Kerryja, predsjednika senatskog odbora za vanjsku politiku, smatra najvećim favoritom za nasljednicu Hillary Clinton koja se odlučila povući s mjesta državne tajnice 20. siječnja. Obama je kazao i da će se suzdržati od prosudbe je li trebao biti ranije informiran o istrazi protiv generala Davida Petraeusa, koji je nedavno podnio ostavku zbog izvanbračne afere sa svojom biografkinjom, te je izrazio povjerenje u sposobnost FBI da provede istragu.

"Suzdržat ću se od prosudbe na koji se način pojavila ta cijela priča oko generala Petraeusa. Još nemamo sve informacije", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Općenito imam puno povjerenje u FBI koji ima težak zadatak. Mislim da je zasad najbolje da sačekamo i vidimo kako će se taj cijeli proces razvijati", dodao je.

Po Obaminim riječima, dosad nitko nije pružio dokaze koji bi ukazivali na to da su u seksualnom skandalu koji je umirovljenog generala Petraeusa stajao funkcije iscurili povjerljivi dokumenti.

Obama je najavio da će klimatske promjene biti jedan od prioriteta njegova drugoga mandata jer topljenje ledenog pokrova i porast globalnih temperatura pokazuju da se klimatske promjene doista događaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnje al-Qaide 'Zaštitite Amerikance od prijetnje s Aparskog poluotoka' Slika nije dostupna Jači nadzor nad politikom Nakon kontoverze u Libiji postala Obamina savjetnica

>> Planet treba Obamin optimizam

Utjecaj globalnog zatopljenja bit će skup, a mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova zahtjevat će ulaganja, pa će borba protiv klimatskih promjena biti teško političko pitanje, rekao je Obama. "Očekujte da ću idućih mjeseci i godina govoriti više o tome kako donijeti plan koji će uživati potporu obiju stranaka", naglasio je.

Obama je također pozvao na snažniji angažman oko pronalaženja diplomatskog rješenja za iranski nuklearni program i istovremeno ponovno upozorio da neće dopustiti Teheranu da se domogne nuklearne bombe.

"Pokušat ću idućih mjeseci vidjeti možemo li otvoriti dijalog između Irana i ne samo nas, nego cijele međunarodne zajednice, o tome kako riješiti taj problem", rekao je. "Nećemo dopustiti Iranu da se domogne nuklearne bombe, ali mislim kako još ima prostora za diplomatsko rješenje", istaknuo je Obama.

Dodao je kako je ohrabren nedavnim ujedinjenjem sirijske oporbe protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, no nije ju priznao kako vladu u egzilu nego je rekao da je smatra "legitimnim predstavnikom" sirijskog naroda.

Obama je ponovio svoj prijedlog da bi bogati Amerikanci trebali plaćati veće poreze kako bi se obuzdao proračunski deficit, zauzevši tako tvrdo stajalište prije početka razgovora s kongresnicima o tome pitanju. "Srednji sloj ne bi trebao biti talac naše rasprave o smanjenju poreza bogatima", rekao je Obama koji će se u petak sastati s čelnicima Senata i Predstavničkog doma.

Američki predsjednik također je rekao da se još nije sastao s Mittom Romneyjem, svojim protukandidatom na predsjendičkim izborima, te je izrazio nadu da će se s njime susresti do kraja godine. "Još ništa nismo dogovorili". Nadam se da će se to dogoditi do kraja godine, da ćemo imati priliku sjesti i porazgovarati", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene