Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj umrlih 4.493

Obama odgodio put i sazvao hitan sastanak zbog smrtonosnog virusa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je neočekivano odgodio planirani posjet i ostao u Bijeloj kući kako bi sazvao sastanak na visokoj razini o eboli, nakon što je u Teksasu otkrivena još jedna osoba zaražena tim smrtonosnim virusom, a umrlih je po najnovijim brojkama WHO-a ukupno 4.493.

Bijela kuća je priopćila da je Obama zbog najnovijeg razvoja događaja vezanog uz bolest koja je poharala zapadnu Afriku odgodio posjet New Jerseyu i Connecticutu.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

"Kasnije poslijepodne predsjednik će u Bijeloj kući sazvati sastanak svog tima koji koordinira mjere vlade u borbi protiv ebole", rekao je glasnogovornik Josh Earnest.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da je druga zaražena osoba ebolom u Teksasu 29-godišnja medicinska sestra Amber Vinson iz Prezbiterijanske bolnice u Dallasu.

Kako je ranije rečeno, Vinson je zrakoplovom stigla iz svog obiteljskog doma u državi Ohio u Dallas jedan dan prije izbijanja simptoma bolesti, a zdravstveni radnici su pohitali kontaktirati svih 132 putnika na istom letu.

Još jedna osoba u Dallasu zaražena ebolom!

U Ohio je otputovala prije nego se znalo da se druga bolničarka iz te bolnice zarazila virusom ebole.

Međutim, direktor CDC-a Thomas Frieden kazao je da je ona putovala natrag u Dallas kada je već znala da ima povišenu temperaturu, što nije prijavila. "Ona nije trebala biti puštena na taj let", rekao je, ali je naglasio da je rizik zaraze vrlo nizak jer nije povraćala ni krvarila.

Vinson je druga medicinska sestra koja se zarazila virusom ebole dok je njegovala umirućeg pacijenta u spomenutoj bolnici, Thomasa Erica Duncana iz Liberije, koji je preminuo prije tjedan dana. Pod nadzorom u Prezbiterijanskoj bolnici nalazi se oko 70 ljudi, većinom zdravstvenih djelatnika.

Ona se trenutno nalazi u izolaciji, bolesna je, ali je "klinički stabilno". Dogovoreno je da će tijekom dana biti prebačena u Sveučilišnu bolnicu Emory u Atlanti.

Svjetska zdravstvena organizacije priopćila je u srijedu da su od ebole dosad umrle 4.493 osobe od ukupno 8.997 prijavljenih zaraženih slučajeva.

Te brojke odnose se na 12. listopada. "Jasno je.. da se stanje u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu pogoršava, uz daljnje rasprostranjeno i uporno širenje", kaže WHO.

Kontrole u svojim zračnim lukama za putnike iz najpogođenijih zemalja u međuvremenu su uvele Francuska i Češka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene