Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječena humanitarna katastrofa

Obama: Misija u Libiji spasila već bezbroj života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je misija zapadnih koalicijskih snaga u Libiji jasna, fokusirana i ograničena i da je njome već spašeno 'bezbroj' života civila od krvoprolića kojim je zapretio libijski lider Moamer Gadafi.

Po njegovim riječima, Gadafijevi zrakoplovni kapaciteti onesposobljeni su, njegove snage više ne napreduju, a potisnute su na pobunjeničkim uporištima poput Bengazija.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

'Sasvim je sigurno da je, budući da smo djelovali brzo, spriječena humanitarna katastrofa, a životi bezbrojnih civila, nedužnih ljudi, žena i djece, spašeni su', rekao je Obama u tjednom radijskom obraćanju naciji.

Istaknuo je i da je uloga američkih snaga ograničena u 'opsežnom, međunarodnom nastojanju' i naglasio je da američke kopnene snage neće ući u Libiju.

'SAD ima obavezu intervenirati'

'Naša misija u Libiji jasna je i fokusirana', rekao je Obama, i istaknuo da SAD 'ne treba i ne može' intervenirati u svakoj krizi ali da u slučaju situacije kakva je u Libiji, kad međunarodna zajednica to podupre, SAD ima obvezu intervenirati.

Američki predsjednik ponovio je da Gadafi mora prestati napadati civile, povući svoje snage i dopustiti dolazak humanitarne pomoći.

>> Gadafijeve snage i dalje napadaju Misratu

Obamine su riječi dosad najdetaljnije izlaganje strategije američkog predsjednika u Libiji od početka koalicijske operacije prije tjedan dana. U vezi s misijom u Libiji Obama će se, najavila je Bijela kuća, naciji obratiti u ponedjeljak. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene