Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti novi predsjednik?

Obama i Romney potpuno izjednačeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama i Mitt Romney vode potpuno izjednačenu bitku. O novom bi američkom predsjedniku moglo odlučivati samo nekoliko tisuća glasova.

Dan uoči američkih predsjedničkih izbora aktualni predsjednik Barack Obama i protukandidat republikanac Mitt Romney vode potpuno izjednačenu bitku. Prema posljednjim istraživanjima i jednog i drugog podupire 49 posto birača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijesna pobjeda Vodeći američki mediji: Obami povjeren gospodarski oporavak zemlje Slika nije dostupna Američki izbori 'Romney je napravio obrat od tvrdog do emotivnog konzervativca'

I demokrati i republikanci imaju svoja čvrsta uporišta, države koje su već nekoliko desetljeća opredijeljene za jednog ili drugog kandidata. Prema njima, Obama je osigurao 201 glas, a Romney 191. Za pobjedu je potrebno 270 pa je sve u rukama neodlučnih. Osam je država u kojima je trka neizvjesna pa tamo obojica posljednjih dana održavaju skupove.

Ishod izbora mogao bi presuditi Ohio, koji daje 18 elektorskih glasova. Niti jedan republikanac nikada nije ušao u Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi. Za sada tamo bolje stoji Obama, ali vodi tek 2 posto, što je u granicama statističke pogreške. Kakva se bitka vodi za Ohio govori i da je aktualni predsjednik svaki dan u posljednje četiri kampanje posjetio tu saveznu državu.

>> Najneizvjesniji izbori do sada: Hoće li se ponoviti skandal iz 2000.?

'Kada govorim o promjeni znam kako prava promjena izgleda, jer sam se za nju borio, jer imam ožiljke i sijede vlasi koje to dokazuju. I vi ste se za to borili i nakon svega što smo zajedno prošli ne možemo sad odustati', kazao je Obama. 'Obećavao je mnogo, dao obećanja koja nije ispunio. I to je razlika između nas: on je dao obećanja koja nije održao, a ja što obećam i ispunim. Održat ću obećanja američkom narodu', kaže Romney.

Prošlih desetak dana za Romneyja nije bilo dobro. Obama je zaustavio kampanju zbog oluje Sandy koja je poharala istočnu obalu SAD-a. Proglasio je stanje elementarne nepogode i uputio pomoć. Romney nije imao izbora, morao je prekinuti kampanju. Zbog pravovremene i odlučne reakcije, Obama je dobio potporu gradonačelnika najvećeg grada, New Yorka, nekadašnjeg republikanca Michaela Bloomberga.

Uspješno nošenje s posljedicama oluje moglo bi biti vrlo značajno, ali ono što će definitivno presuditi gospodarski je oporavak. Prošlog mjeseca u Americi je otvorena 171 tisuća novih radnih mjesta, daleko više od očekivanog. I to bi bila odlična vijest za Obamu da nezaposlenost nije porasla sa 7,8 na 7,9 posto.

'Ovi brojevi nisu tako sjajni da daju Obami razlog za veselje, ali ni tako loši da Romneyju daju novo streljivo za napad', kazao je politički analitičar Bill Galston. Obami su naklonjeniji siromašniji, žene, mladi, manjine. Romney ima veću potporu bijelaca, kršćana, onih koji zarađuju više i stanovnika ruralnih područja. Ako Romney dobije izbore, bit će prvi kandidat u novije vrijeme koji je pobijedio vladajućeg predsjednika. Presuditi bi moglo i samo nekoliko tisuća glasova, kao što je bilo 2000. godine, kad su se glasovi više puta brojali, a pobijedio je George Bush.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene