Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka najmoćnijg čovjeka na svijetu

Obama: Grčka mora pokrenuti reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je zatražio od Grčke da pokrene reforme vlasti i fiskalne politike, u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Bijeloj kući.

"Matteo ima pravo, Grčka mora pokrenuti reforme", rekao je Barack Obama. Grci moraju "naplaćivati porez. Moraju smanjiti birokraciju i tržište rada im mora biti fleksibilnije".

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Otvorena birališta Grci izlaze na prijevremene izbore: Ruše li konzervativci Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu?

Američki predsjednik je podsjetio da je pozvao grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da "pokaže svom narodu da ima nade i da mogu ostvariti rast".

Matteo Renzi je u posjeti Bijeloj kući ranije pozvao grčku vladu na poštivanje njezinih obveza prema Europskoj uniji.

"Podržat ćemo način kojim napredujete, ali morate pokazati vašim vjerovnicima i onima koji podržavaju vaš financijski sustav da si pokušavate sami pomoći, to zahtijeva teške odluke koje Matteo počinje poduzimati", dodao je Obama.

Američki predsjednik i grčki ministar financija Janis Varufakis su kratko razgovarali u četvrtak navečer u Bijeloj kući u sklopu svečanosti komemoracije grčke neovisnosti iz 1830. rekao je jedan američki dužnosnik.

Varufakis, koji se nalazi u Washingtonu na proljetnim sastancima MMF-a i Svjetske banke, izjavio je da je njegova vlada spremna provesti reforme koje zahtijevaju vjerovnici kako bi deblokirali tranšu pomoći od 7,2 milijardi eura.

Varufakis je suočen sa sumnjama posebice njemačkog kolege Wolfganga Schaublea i strogosti generalne direktorice MMF-a Christine Lagarde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene