Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na izvoz nafte

Obama dao zeleno svjetlo za nove sankcije Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama zaključio je kako je svjetsko naftno tržište sposobno podnijeti nove sankcije na izvoz iranske nafte krajem lipnja, objavila je u petak Bijela Kuća.

'U sadašnjoj gospodarskoj situaciji, uz povećanje proizvodnje nekih zemlja, razine raspoložive proizvodnje i strateške rezerve i uz ostale čimbenike, moguće je znatno smanjenje nabave nafte i naftnih proizvoda od Irana', napisao je Obama u memorandumu koji je objavilo američko predsjedništvo.

Obama je po zakonu bio dužan do 30. ožujka, i zatim svakih šest mjeseci, objaviti dopuštaju li okolnosti na naftnom tržištu mogućnost da potrošači 'znatno' smanje nabavu iranske nafte. Sankcije su oblik pritiska na Iran da zaustavi svoj nuklearni program za koji zapadne zemlje smatraju da služi razvoju atomskog oružja.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Iran nastavlja pregovore o nuklearnim postrojenjima u travnju

Zakon predviđa sankcioniranje stranih financijskih institucija koje kontaktiraju s iranskom središnjom bankom, preko koje se vodi trgovina iranskom naftom. 'Danas obavještavamo sve zemlja koje nastavljaju uvoziti iransku naftu da imaju tri mjeseca da znatno smanje takvu praksu ili riskiraju nametanje teških sankcija protiv njihovih financijskih institucija', kazao je senator Robert Menendez, suautor zakona o sankcijama.  (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene