Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni predsjednik traži odlazak UN-a

Obala Bjelokosti: Država u blokadi, nemiri na ulicama, UN ne odlazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirovne snage UN-a ostat će u Obali Bjelokosti i nastaviti provoditi svoj mandat unatoč pozivu predsjednika te zapadnoafričke zemlje Laurenta Gbagba da sve plave kacige napuste zemlju, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

'Glavni tajnik Ban Ki-moon je primio na znanje izjavu glasnogovornika vlade Obale Bjelokosti u kojoj se traži povlačenje UN-ove misije (UNOCI)', rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

'UNOCI će nastaviti provoditi svoj mandat i nastavit će s nadzorom i dokumentiranjem kršenja kljudskih prava, poticanja na mržnju i nasilje, ili napade na mirovne snage', rekao je Haq.

Ban je pozvao Gbagba da podnese ostavku i vlast prepusti oporbenom čelniku Alassaneu Ouattari, koji je, prema tvrdnjama UN-a i međunarodne zajednice, pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca.

Država u političkoj blokadi

Vlada Laurenta Gbagba, spornog predsjednika Obale Bjelokosti, zatražila je u subotu od snaga Ujedinjenih naroda i pripadnika francuske mirovne misije da napuste zemlju.

Obala Bjelokosti se nalazi u političkoj blokadi od drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga. Izborno povjerenstvo Obale Bjelokosti proglasilo je da je na izborima pobijedio oporbeni čelnik Ouattara, ali dosadašnji predsjednik Gbagbo odbija priznati poraz. Ouattarinu pobjedu priznala je većina zemalja u svijetu.

>> Obala Bjelokosti na rubu rata

Osim Ujedinjenih naroda, Ouattaru kao izbornog pobjednika priznaju SAD, afričke države i Francuska, no Gbagbo je uz potporu ustavnog suda zadržao predsjedničku dužnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene