Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne protumjere

Turska upozorila Europu: "Čuje se odjek nacističkih i fašističkih čizama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska vlada je u ponedjeljak upozorila Europu na "zamku fašizma", zauzimajući se za upotrebu tog termina umjesto nacizma, vezano uz njezine diplomatske krize s nekoliko europskih zemalja.

"Čuje se odjek nacističkih i fašističkih čizama. Moraju se poduzeti protumjere, upozoravamo europske zemlje na zamku fašizma", rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i nekoliko turskih dužnosnika više su puta posljednjih tjedana usporedili nacističke i fašističke metode s odbijanjem nekih europskih zemalja, posebice Njemačke i Nizozemske, dozvole turskim ministrima da održe skupove prije referenduma o jačanju predsjedničkih ovlasti koji će se održati 16. travnja.

U nedjelju je Erdogan osobno optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel da se poslužila nacističkim metodama nakon zabrane skupova kampanje u nekoliko njemačkih gradova. Njemačka je te usporedbe nazvala neprihvatljivima.

"Upotrijebili smo te usporedbe jer smo zabrinuti za budućnost naših europskih prijatelja", pokušao je objasniti Kurtulms. "Europu, našeg bliskog saveznika, prijatelja i susjeda, čeka vrlo loša budućnost. Moraju se poduzeti mjere kako bi Europljani živjeli u prijateljskom ozračju sa strancima i da ne nasjednu na fašističke i nacističke govore", zaključio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene