Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo odgovora

Što bi se dogodilo u slučaju nuklearnog napada na Sjevernu Koreju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da Sjeverna Koreja neće razviti nuklearni projektil sposoban doseći Sjedinjene Države, čini se da se Kim Jong-un nalazi na putu prema razvijanju balističkog projektila koji bi mogao uništiti Washington.

"Možemo im se oduprijeti", Nacionalnom odboru za odnose SAD-a i Kine rekao je umirovljeni admiral i bivši čelnik Američkog zapovjedništva na Tihom oceanu Dennis Blair.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Ilustracija Eskalacija napetosti Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u nuklearnom osvetom: "Sukob na korejskom poluotoku ozbiljno se približio stvarnosti"

"Možda razvijaju između 10 i 15 nuklearnih bombi. Mi imamo 2000. Oni mogu naštetiti Americi, ali nakon borbe Sjeverna Koreja više ne bi postojala. To nije dobra strategija za očuvanje vlasti, što i Kim Jong-un razumije", pojasnio je Blair.

SAD je suočen s činjenicom da se Rusija, druga najveća nuklearna sila, otvoreno protivi američkoj vanjskoj politici, te da Pakistan, država koja je prožeta korupcijom i sveprisutnim džihadističkim skupinama, posjeduje nuklearno oružje.

Prazne prijetnje obje strane

Dužnosnici Ministarstva obrane, koji imaju iskustva na području nuklearnog naoružanja, rekli su Business Insideru da je njen trenutačni stav o neprihvaćanju Sjeverne Koreje koja posjeduje interkontinentalni balistički projektil odraz američkog početnog stava tijekom pregovora, a ne namjera da se na Sjevernu Koreju utječe vojnom silom.

"Na početku pregovora nikad ne potkopavate svoj službeni stav", rekli su dužnosnici. "Nikada se nećete samovoljno odreći svog cilja."

"Sjeverna Koreja s nuklearnim oružjem stvara lošu situaciju, i mi ju ne želimo. Ali ako izgubimo bitku, svejedno ćemo preživjeti", zaključili su.

Usprkos praznim prijetnjama s obje strane, poput tvrdnji da bi Amerika mogla napasti kako bi onemogućila razvijanje nuklearnog programa, ili tvrdnji da bi Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem mogla napasti Ameriku, službenici Ministarstva obrane i ostali stručnjaci tvrde kako su obja scenarija malo vjerojatna.

"U interesu SAD-a je da budu tajnoviti kada je u pitanju njihova vanjska politika", rekla je Melissa Hanham, koja radi na istraživanju Istočnoazijskih nuklearnih programa.

"To je zato što ne postoji pravo rješenje. Moraju uvjeriti svoje južnokorejske saveznike i sjevernokorejske protivnik da će učiniti sve kako bi zaštitili Seul", rekla je Hanham.

Početak trećeg svjetskog rata

Američko nuklearno oružje moralo bi preletjeti Kinu i Rusije, te bi njena eksplozija imala posljedica na Japan i Južnu Koreju, čini se vjerojatnim da bi nuklearni sukob sa Sjevernom Korejom doveo do novog svjetskog rata – nuklearne bitke između veliki svjetskih sila.

Stoga će Sjeverna Koreja nastaviti koračati prema posjedovanju vlastitog nuklearnog oružja, ali ga vjerojatno, poput SAD-a, Rusije, Kine i Pakistana, neće upotrijebiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene