Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestanak Airbusa 330

U potragu uključena nuklearna podmornica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanja gdje je nestali Airbus i što mu se dogodilo i dalje su neriješena. Istražiteljima bi u potrazi mogla pomoći nuklearna podmornica.

Spasilački brodovi iz uzburkanog su mora izvukli samo smeće. Pronađeni materijal nije pripadao zrakoplovu, bile su to drvene palete kakve se koriste na brodu i ponekad u zrakoplovu, ali na ovom letu u Pariz nije bilo drvenih paleta. Ni velika naftna mrlja ne potječe od Airbusa, jer nestali zrakoplov nije mogao nositi toliku količinu goriva. Brodovi sada tragaju za komadom metala velikim sedam metara i zrakoplovnim sjedalom uočenima prije nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Božena Beber izbivala više od 24 sata Sretan kraj potrage: Nestala 80-godišnjakinja vratila se kući Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi

Trebala bi im pomoći jedna francuska nuklearna podmornica te istraživački brod opremljen minipodmornicama za velike dubine. Šanse da je netko od putnika iz nestalog zrakoplova još uvijek živ su minimalne. Kod obitelji nestalih putnika nada još uvijek tinja. U međuvremenu, nastavljaju se rasprave o drugoj velikoj zagonetki: Što se dogodilo Air Franceovom zrakoplovu? Stručnjaci su rekli kako nema nikakvih materijalnih naznaka koje potvrđuju teoriju terorističke eksplozije tijekom leta, ali to zasad ne možemo odbaciti. Ništa ne potvrđuje da se dogodila eksplozija, ali to ne znači da je nije bilo.

>> Airbus upozorava pilote da se pridržavaju provjere

Pilot zrakoplova na letu iz Lime u Madrid svjedoči da je vidio snažan bljesak i šest gorućih tragova. U Airbusu su potvrdili da su zrakoplovni sustavi davali kontradiktorne informacije o brzini letjelice. To je zaključeno na temelju automatskih elektroničkih poruka poslanih iz zrakoplova. One su jedine informacije kojima istražitelji raspolažu. Od prve da je isključen automatski pilot do posljednje da kabina pada okomito protekle su četiri minute.

Nesuglasice francuskih i brazilskih istražitelja

Brazilski dužnosnici ustrajno ponavljaju da su pripadnici njihova zrakoplovstva primijetili ostatke zrakoplova Air Francea, razasute po površini oceana. Brigadni general zračnih snaga Ramon Cardoso ponovio je da je uvjeren da su opažena sjedišta, mrlja od kerozina i ostali manji dijelovi zrakoplova baš oni s leta 447 koji se u nedjelju s 228 putnika i članova posade, na letu od Rija do Pariza, srušio u Atlantiku.

>> Brazilski ministar obrane: 'Pronađeni dijelovi ostaci su nestalog Airbusa'

Međutim, brodovi koje su navodili piloti brazilskog zrakoplovstva zbog loše vidljivosti nisu uspjeli pronaći te dijelove. Također, francuski ministar prometa Dominique Bussereau rekao da je francuska istraga nije uspjela pronaći dijelove Airbusa A330. U međuvremenu je ured francuskog državnog tužiteljstva priopćio da je povodom te nesreće otvorio istragu o ubojstvu, što je rutinska mjera kada su u pitanju slučajevi smrti francuskih državljana izvan Francuske. Nije naznačeno postoje li ikakve sumnje u kriminalne postupke u tom slučaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene