Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brazilski ministar obrane

Brazilski ministar obrane: 'Pronađeni dijelovi ostaci su nestalog Airbusa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pukovnik brazilskog ratnog zrakoplovstva Jorge Antonio Amaral potvrdio je da je jučer oko 5,25 sati po lokalnom vremenu pronađen dio ostataka zrakoplova, uključujući sjedala, bijeli komad materijala te tragove ulja i kerozina na površini.

No, nije potvrđeno da se radi o nestalom Airbusu. Potraga za 'crnom kutijom', procjenjuje se, bit će teška zadaća, a brazilski ministar obrane kaže kako nema sumnje da su pronađeni dijelovi ostaci Air Franceovog Airbusa.
Brazilsko ratno zrakoplovstvo ostatke je pronašlo na udaljenosti od 650 kilometara sjeverozapadno od otoka Fernando de Noronha. Ukoliko  se i službeno potvrdi kako je riječ o nestalom francuskom zrakoplovu i ukoliko spasiteljske službe ne pronađu niti jednog preživjelog putnika ili člana posade u nesreći, bit će to najveća zrakoplovna katastrofa u 75-godišnjoj povijesti kompanije Air France, s posljedicama većim i od pada supersoničnog Concordea te kompanije u 2000. godini.

Pročitajte i ovo Dalibor Dragijević brojni propusti Oglasila se majka ubojice male Danke: "Ne sumnjam da će se čuti tko mi je ubio sina, iz Bora su" I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo

>> 'Nestali Airbus je možda upao u tzv. škare vjetra'

>> Piloti i mornari dojavili o vatri i ostacima zrakoplova kod Senegala

Prema navodima Amarala, zrakoplov tipa R-99 otkrio je elektroničke signale metalnih i nemetalnih materijala jučer oko jedan sat u noći, a u gore navedeno vrijeme, isti je zrakoplov locirao ostatke. 'Još uvijek ne možemo i službeno potvrditi da se radi o ostacima francuskog zrakoplova', kazao je Amaral.

'Pronađeni dijelovi su ostaci nestalog Airbusa'

Predmeti će krenuti na analizu tek danas, kada na ovo područje stiže prvi brod. Traže se serijski brojevi ili bilo kakva druga potvrda da je doista riječ o dijelovima nestalog Air Franceovog zrakoplova. Odgovore bi trebale dati dvije crne kutije, koje leže negdje na šest tisuća metara dubine, na području s jakim strujama. Potraga se nastavlja, no mnogi predviđaju da će pronalazak olupine i crnih kutija, koje se sastoje od dva dijela, biti teška zadaća. U međuvremenu, kako prenosi Reuters, brazilski ministar obrane Nelson Jobim izjavio je kako nema sumnji da pronađeni dijelovi pripadaju nestalom Airbusu.

Brazilska mornarica na putu prema mjestu pronalaska

Dodao je kako nije siguran da će Brazil preuzeti nadležnost za istragu oko pada zrakoplova, ali neovisno o tom, da bi se pronađeni ostaci mogli povezati s nestalim zrakoplovom, morat će se pronaći pravi dokazi za to. Isto tako, Amaral je istaknuo i kako su pronađeni ostaci samo uočeni, ali ne i pokupljeni.

Podsjetimo, ostatke je jučer prvi u moru zamijetio  pilot brazilske zrakoplovne kompanije TAM, izvijestio je nakon slijetanja vlasti o tom da je uočio moguće ostatka zrakoplova na površini mora na više stotina kilometara sjeverozapadno od otoka Fernando de Noronha, a brazilsko ratno zrakoplovstvo tu je dojavu odmah krenulo provjeriti i uspjelo locirati dio ostataka palog francuskog zrakoplova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene