Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmi put

Prijeti nuklearna nesreća! U Zaporižji došlo do kritičnog prekida struje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji, koja je trenutno u rukama ruskih snaga, u noći na subotu pojavila se opasnost od "nuklearne nesreće" jer je privremeno elektrana privremeno bila isključena iz električne mreže.

Dva ukrajinska dalekovoda koja povezuju električnu mrežu s nuklearnom elektranom Zaporižja prekinuta su tijekom noći, što je dovelo elektranu u opasnost od nesreće.

"Sinoć je došlo do potpunog prekida rada u elektrani Zaporižji", zbog čega su uključeni generatori, napisao je na Telegramu Energoatom, ukrajinski nuklearni operater preciziravši da se električna energija vratila već nekoliko sati poslije, odnosno u subotu oko sedam ujutro.

Postrojenje se nalazi u centru borbi otkako su ga prošle godine zauzele ruske snage, a obje zaraćene strane prstom upiru jedna u drugu zbog ugrožavanja njezine sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Motoristi osvetnici Bore se protiv nasilja, a na kraju su oni završili na sudu: "Rekli su da će ga zavezati i u gepeku prevesti preko granice"

"Zbog potpunog zamračenja, nuklearna elektrana je prešla na napajanje vlastitih potreba iz 20 dizelskih generatora", priopćio je ukrajinski operator nuklearne energije.

Bilo je rečeno da je elektrana bila na "rubu nuklearne i radijacijske nesreće".

"Situacija je spašena brzim djelovanjem ukrajinskih stručnjaka koji su obnovili opskrbu elektrane električnom energijom iz ukrajinske električne mreže", rečeno je.

Ukrajinska verzija događaja nije odmah mogla biti provjerena, piše RTE

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je elektrana tijekom noći privremeno ostala bez struje, istaknuvši da je to ukupno osmi nestanak struje od početka sukoba.

Dužnosnici IAEA-e nadziru sigurnost u postrojenju koje zahtijeva stalno održavanje kako bi se spriječilo eventualno pregrijavanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Užas na Bliskom istoku ne prestaje: Pregovara se o novom primirju, a mrtve je više teško i brojati

Nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini je, nakon invazije na tu zemlju početkom 2022. ostala u ruskim rukama.

Ranije je ondje izbilo nekoliko požara te je više puta bila odsječena od električne mreže, što je izazvalo bojazan od velike nuklearne nesreće.

"Ovaj posljednji vanjski prekid struje ponovni je podsjetnik na neizvjesnost nuklearne sigurnosti i sigurnosti elektrane na koju mogu utjecati i događaji vrlo daleko od same lokacije", rekao je u objavi za javnost Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin ruske je snage optužio da "ne mare za sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižji".

"Ruske će nas snage i dalje dovoditi u opasne situacije te ucjenjivati ​​cijeli svijet nuklearnom nesrećom i radijacijom", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene