Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU osudio uhićenja

Novi vojni vladari u Nigeru pritvorili 180 članova bivše vlade: Među njima i četiri ministra

Nigerijska vojna vlast
Nigerijska vojna vlast Foto: Afp
Nigerijska vojna vlast pritvorila je 180 članova bivše vlade, dok EU traži njihovo oslobađanje.

Novi vojni vladari u Nigeru, koji su prošli tjedan preuzeli vlast državnim udarom, pritvorili su najmanje 180 članova demokratski izabranih vlasti, objavila je Nigerijska stranka za demokraciju i socijalizam.

Među pritvorenima su ministar energetike Mahamane Sani Mahamadou, ministar rudarstva Ousseini Hadizatou, ministar unutarnjih poslova Hama Adamou Souley, ministar prometa Oumarou Malam Alma i njegov zamjenik Kalla Moutari te predsjednik donedavno vladajuće stranke Foumakoye Gado, rekao je glasnogovornik PNDS-a Hamid N'Gade. Rekao je da su uhićenja dokaz represivnog, diktatorskog i nezakonitog ponašanja. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Biblijska pošast Splićani na mukama, ne mogu se riješiti napasti: "Ogromni su, divovski", "Nalazim ih u autu i po stanu"

EU je u ponedjeljak osudio uhićenja koja provodi vojna hunta i traži oslobađanje članova bivše vlade.

"EU osuđuje uhićenja ministara i visokih dužnosnika vlade predsjednika Mohameda Bazoume od strane pučista, pozivamo na njihovo oslobađanje", poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell na Twitteru, preimenovanom u X.

U srijedu su časnici elitne jedinice Omata Tchianija objavili da izabrani predsjednik Bazouma više ne obnaša vlast, a Tchiani se u petak proglasio novim vladarom.

Pučisti su potom suspendirali Ustav te zapadnoafričke zemlje i raspustili institucije. Vojni udar su osudile brojne zemlje, među kojima SAD, EU i države Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

ECOWAS je zatražio trenutno oslobađanje predsjednika Bazouma i puni povratak ustavnog poretka, navodi se u rezolucijama pročitanim na završetku izvanrednog sastanka na vrhu. Ne ispune li se ti zahtjevi u roku od sedam dana, ECOWAS će poduzeti nužne mjere koje mogu uključivati uporabu sile, piše u rezolucijama.

Regionalna organizacija je ujedno odlučila prekinuti sve trgovinske i financijske poslove svojih članica s Nigerom i zamrznuti imovinu vojnih čelnika umiješanih u pokušaj udara.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Sporo napredovanje Snažno upozorenje generala: "Ruska obrana smrtonosnija od ičega što je ijedna vojska doživjela u 80 godina"

Niger, sahelska zemlja s 20 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u svijetu unatoč zalihama uranija. U ponedjeljak su vlade susjedne Burkine Faso i Malija upozorile ECOWAS da ne intervenira.

Niger je bivša francuska kolonija koja je smatrana sidrom demokracije u Sahelu, području pogođenom islamskim terorizmom. Jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu 2 milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke.

Do puča, Niger je slovio kao sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv islamista u zapadnoj i središnjoj Africi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene