447018
447018
447018
447018
447018

Preživjet ćemo Brexit, ali svjetsko gospodarstvo ima novu prijetnju - i to kakvu

  • , 18.08.2016., 13:55
  • Autor:
  • komentara

Brexit neće srušiti svjetsko gospodarstvo, ali nešto drugo bi mu moglo znatno naštetiti.

 
 
 
 
Brexit i Donald Trump (Foto: GEtty)
Brexit i Donald Trump (Foto: GEtty)

Prema predikcijama kreditne agencije Moody's britansko gospodarstvo znatno će se usporiti, ali se neće ni približiti recesiji dok će se i na globalnom polju ekonomija stabilizirati.

Iako su se britanska tržišta strmoglavila nakon objave rezultata referenduma u lipnju, dionice su se sada normalizirale, a ekonomski stručnjaci se uglavnom slažu kako će utjecaj referenduma biti uglavnom umjeren.

Prema Moody'su, niska funta trebala bi potaknuti gospodarski rast, a od vlade se očekuje da svojim mehanizmima potakne pozitivna kretanja BDP-a. Ujedinjeno Kraljevstvo tako bi trebalo izbjeći najcrnje scenarije koji su se pojavili odmah po izglasavanju Brexita.

Ipak, nesigurnost vezana za britansko gospodarstvo izvan zajedničkog tržišta EU izazvat će manja ulaganja zbog straha od dugoročnih investicija, kao i manju osobnu potrošnju građana, koji će također biti nesigurni oko velikih troškova kao što je kupnja nekretnina, čija cijena, kažu u Moddy'su, neće značajno padati.

Brexit će imati vrlo limitiran utjecaj na gospodarstvo EU, no nova prijetnja globalnom gospodarstvu su predstojeći predsjednički izbori u SAD-u koji su stavili fokus na moguće političke i geopolitičke rizike koji bi uslijedili uzdizanjem nacionalizma i potom protekcionističkih mjera. Iako nisu eksplicitno istaknuli ime Donalda Trumpa kao rizični faktor, jasno je da su financijska tržišta vrlo nervozna zbog potencijalnih promjena u američkim politikama koje će se dogoditi osvoji li on predsjednički mandat. Prvenstveno se tu misli na redefiniranje nekih globalnih trgovinskih paktova.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se