Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađari ne odustaju

Novi prosvjedi protiv poreza na internetske usluge: 'Nećemo to dopustiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tisuća ljudi, po ocjeni mjesnih medija, u utorak navečer je ponovo prosvjedovalo u Budimpešti protiv prijedloga o uvođenju poreza na internetske usluge smatrajući da će on ugroziti temeljne slobode.

"Nećemo to dopustiti", izvikivalo je mnoštvo u kojemu su bili predstavnici različitih dobnih skupina i svjetonazora koji su drugi put u zadnja tri dana izašli na ulice madžarske prijestolnice usprkos zimskoj temperaturi.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Budimpešti Užas u susjedstvu: Usred grada izbo nožem tri policajca, jedan od ozljeda preminuo Prosvjedi u Budimpešti - 1 Nekoliko ih dobilo otkaz Tisuće prosvjednika na ulicama Budimpešte, učiteljima podršku dali roditelji i učenici: "Nemojte ih otpustiti"

Konzervativna vlada Viktora Orbana želi uvesti porez na preuzimanje podataka s interneta u visini od 150 forinta (0,50 eura) za gigabajt. No zbog prosvjeda je moguće da taj porez o kojemu parlament trenutačno raspravlja, bude najviše 2 eura na mjesec.

FOTO Tisuće ljudi mobitelima osvijetlilo trg! Evo zašto

Europska komisija je oštro kritizirala taj prijedlog kojim se, po mišljenju njegovih protivnika, želi ograničiti temeljne slobode. "Porez na internet je znak autokracije ove vlade", poručio je u utorak prosvjednicima Zsolt Varady, čelnik jedne madžarske društvene mreže. Mnoštvo mu je uzvratilo pozivom na svrgavanje premijera Viktora Orbana.

Po riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora prosvjednog pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje "pravo na informiranost". Slični prosvjedi su u utorak navečer održani u još osam madžarskih gradova. Organizatori su novo okupljanje zakazali najkasnije za 17. studenoga kada parlament treba odlučiti o tom prijedlogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene