Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki rizik

Novi opasni trend širi se društvenim mrežama, stručnjaci upozoravaju: "To je otrov, završit ćete na hitnoj"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Društvenim mrežama širi se novi opasni trend - pijenje boraksa, sredstva za čišćenje. Liječnici su očajni i upozoravaju na veliki problem.

Društvenim mrežama širi se opasni trend prema kojem se korisnicima savjetuje da piju ili jedu boraks kao dodatak prehrani te se tvrdi da može pomoći u smanjenju upale i čišćenju tijela.

Boraks, bijela praškasta tvar, svojevremeno je bio jedno od čestih sredstava za čišćenje i pojačivač deterdženta za pranje rublja u kućanstvima. Danas se njegovo ime širi društvenim mrežama, a neki ga čak promoviraju i kao pojačivač zdravlja, trend za koji stručnjaci kažu da je opasan.

Pročitajte i ovo Jezero Loch Ness - 2 slavna nessie Pojavile se nove fotografije misterioznog čudovišta iz Loch Nessa? "Rijetkost je vidjeti nešto tako jasno na površini"

"Kao liječnica govorim vam vrlo jasno, nikada nemojte piti boraks u bilo kojoj količini", rekla je doktorica Jennifer Ashton za ABC News. "To je toksin. To je otrov", naglasila je.

Ashton je oštro komentirala trend da se boraks konzumira za smanjenje upale te je naglasila da je rizik od takve konzumacije velik, a nema nikakve koristi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba protiv komaraca Šire zarazu, opasne viruse, stigli su i do Pariza: ''Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći"

Izloženost boraksu – kombinaciji bora, natrija i kisika – može dovesti do opasnih posljedica koje uključuju iritaciju očiju, poteškoće s disanjem, kašalj i krvarenje iz nosa, prema američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti. U visokim razinama, boraks može uzrokovati zatajenje bubrega i smrt.

Liječnica kaže kako se čini da boraks nema nuspojava te da nije štetan, "no možda rizika nećete biti svjesni dok ne završite na hitnoj", upozorava te dodaje da su prvi simptomi počinju kao mučnina, povraćanje, proljev.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene