Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talijanska neizvjesnost

Novi lider ljevice: Italija sve bliže novim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je sve bliže novim parlamentarnim izborima budući da oni održani prošlog mjeseca nisu dali jasnu većinu, rekao je pretendent za novog lidera lijevog centra, gradonačelnik Firence Matteo Renzi.

Lijevi centar dobio je najviše glasova u donjem domu parlamentu, ali ne i u Senatu, a prema talijanskom zakonu za sastavljanje vlade potrebna je većina u oba doma i zbog toga nakon izbora 24. i 25. veljače vlada neizvjesnost hoće li se moći sastaviti vlada.

'Reći ću jedino to da bi prema svim pokazateljima ovaj saziv mogao biti rekordan po najkraćem trajanju', rekao je Renzi za dnevni list Il Messaggero.

Smatra se da bi 38-godišnji Matteo Renzi mogao naslijediti Piera Luigija Bersanija, veterana Demokratske stranke, koja nije uspjela na izborima dobiti apsolutnu većinu u oba doma. 
Pokret 5 zvjezdica (M5S), zvan 'antistranka' na čelu s komičarom i populistom Beppeom Grillom osvojio je 25 posto glasova čime su talijanski birači jasno kazali da su siti tradicionalnih stranaka ljevice i desnice, koje su sada u pat poziciji, jer ne mogu sastaviti vladu.

Predsjednik Talijanske Republike Giorgio Napolitano počet će formalne konzultacije sa strankama nakon prvog zasjedanja novog saziva parlamenta, koje je zakazano za 15. ožujka.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene