Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući znakovi

UPOZORENJE SAD uvodi nuklearne rakete u Europu kao odgovor na ruske provokacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Philip Hammond rekao je da se trebaju izbjegavati nepotrebne provokacije.

Nove američke nuklearne rakete mogle bi biti smještene na britanskom tlu zbog pojačanih napetosti s Rusijom, naznačio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond. Ova tvrdnja povećava izglede za povratak utrke u naoružanju s Rusijom nalik Hladnom ratu, a koja bi se odnosila na uporabu nuklearnih projektila, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Ministar je rekao kako postoje 'zabrinjavajući znakovi' o povećanoj aktivnosti ruskih snaga i da će Velika Britanija razmotriti razloge za i protiv uzimanja američkog oružja srednjeg dometa. Rekao je i da nema jasnog znaka neposrednog napada na Ukrajinu, ali Putin, kaže, drži sve opcije otvorenima. Upozorio je i da se trebaju izbjegavati nepotrebne provokacije Rusije koja ima osjećaj da je okružena i pod napadom.

NAPETO U UN-u Rusija izmjenila teške optužbe s SAD-om i EU oko Ukrajine

Hammond je za BBC rekao i da Putin nije isključio vojnu opciju.

'Dok idemo na G7 sastanak i kasnije ovog mjeeca na sastanak Europskog vijeća moramo poslati vrlo jasne signale Rusima da nećemo tolerirati kršenje njihovih obaveza prema Minsku', rekao je.

Pentagon navodno razmatra otkazivanje ugovora iz vremena Hladnog rata i uvođenje nuklearnih raketa u Europu kao odgovor na rusko kršenje međunarodnog prava.

'Ne želimo nepotrebno provcirati'

'Trebao bih vidjeti detaljan predmet. Nisam vidio detaljan predmet za to', odgovorio je Hammond na pitanje bili podržao plan za ponovno uvođenje američkih projektila u Europu.

'Mislim da je u redu biti zabrinut zbog načina na koji Rusij razvijaju ono što nazivaju asimteričnom doktrinom ratovanja', dodao je. Na pitanje bili to bio način slanja poruke ruskom predsjedniku odgovorio je kako bi mogao biti.

RUSKI PROIZVOĐAČ ORUŽJA POTVRDIO MH17 srušen je našim projektilom

'Ali mislim da ovdje imamo za obaviti vrlo delikatnu radnju. Moramo poslati jasan signal Rusiji da nećemo dopustiti da prelaze naše crvene linije', dodao je. 'U isto vrijeme moramo priznati da Rusi imaju osjećaj da su okruženi i pod napadom, a mi ne želimo nepotrebno provocirati', objasnio je.

Upitan bili američki projektili mogli biti smješteni u Velikoj Britaniji, rekao je da bi razmotrili slučaj te da s Amerikancima surađuju izuzteno blisko.

'To bi bila odluka koju bi donijeli skupa kada bi se prijedlog našao na stolu. Pogledali bi sve prednosti i mane i došli do zaključka', kaže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene