Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran počeo obogaćivati uran u 3000 centrifuga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je objavio da je u ponedjeljak počeo obogaćivati uran u tri tisuće centrifuga, čime je znatno proširio program koji Ujedinjeni narodi žele ugasiti, a istovremeno je zaprijetio i povlačenjem iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Iranski predsjednik Mamoud Ahmadinejad na svečanosti je rekao da postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu sada može obogaćivati nuklearno gorivo "na industrijskoj razini", objavio je Associated Press.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Na pitanje je li Iran počeo ubrizgavati plin uranov heksafluorid u tri tisuće centrifuga za obogaćivanje, glavni irački nuklearni pregovarač Ali Larijani rekao je: "Da, ubrizgavamo plin." Nije rekao u koliko centrifuga, ali to je prva potvrda da je Iran instalirao veći broj centrifuga, nakon što je to mjesecima najavljivao. 

Dosada se znalo da Iran ima 238 centrifuga, javlja Reuters.

Iran kani imati ukupno 54 tisuće centrifuga koje se vrte nadzvučnom brzinom i proizvode gorivo za nuklearni reaktor ili materijal za nuklearnu bojevu glavu, piše Reuters.

S tri tisuće centrifuga Iran bi u roku od jedne godine, ako to želi, mogao proizvesti dovoljno materijala za jednu bombu, kažu zapadni stručnjaci.

Iran bi mogao biti prisiljen ponovno razmotriti smisao svoga članstva u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT) bude li izvrgnut daljem pritisku u vezi sa svojim nuklearnim programom, rekao je Larijani.

"Ako nastave s pritiskom na Iran zbog njegovih miroljubivih nuklearnih aktivnosti, neće nam biti druge do li poslušati naredbu parlamenta i razmotriti svoje članstvo u NPT-u", rekao je glavni iranski nuklearni pregovarač.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene