Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ofenziva šarmiranja'

Nova zagonetka iz Sjeverne Koreje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri su tjedna američki obavještajci mozgali nad misterioznim nestankom Kim Jong-una, diktatora Sjeverne Koreje. Sada, kada se vratio, oslanjajući se na štap, pred State Departmentom je nova zagonetka.

Sjeverna Koreja neočekivano je poslala delegaciju visokih dužnosnika u Južnu Koreju na zatvaranje Azijskih igara. Također, jednog visokog izaslanika Kim Jong-un poslao je u EU, a drugog u New York kako bi pokazao da je za dijalog i ljudska prava.

Naime, niz poteza Kim Jong-una od kojih je najdramatičniji oslobađanje američkog turista Jeffreya E. Fowlea, daju naslutiti da se, nakon dvije i pol godine ratoborne retorike s ponekim ispaljivanjem projektila, diktator možda želi približiti SAD-u i njegovim saveznicima, piše New York Times.

'Ofenziva šarmiranja' odvija se na nekoliko frontova; Sjeverna Koreja neočekivano je poslala delegaciju visokih dužnosnika u Južnu Koreju na zatvaranje Azijskih igara. Također, jednog visokog izaslanika Kim Jong-un poslao je u EU, a drugog u New York kako bi pokazao da je za dijalog i ljudska prava.

U srijedu je Sjeverna Koreja objavila da je Kim Jong-un osobno naredio oslobađanje Fowlea, udovoljavajući zahtjevu američkog predsjednika Baracka Obame. Uzimajući u obzir da Obama idućeg mjeseca dolazi u Kinu, potez sjevernokorejskog vođe tumači se kao pružanje maslinove grada i za SAD i za Kinu koja je već malo umorna od susjeda-diktatora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

FOTO Dao ih je smaknuti?!

'Kim Jong-un želi pokazati da žele promjene jer ovako više ne ide', kaže Joseph R. DeTrani, bivši dužnosnik CIA-e specijaliziran za Sjevernu Koreju.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je da su SAD spremne za to, ali da glavni uvjet ostaje; Sjeverna Koreja mora odustati od nuklearnog naoružanja. No, nitko od analitičara ne vjeruje da bi Kim to napravio.

Još uvijek nije poznato zašto je Kim Jong-un izbivao 40 dana; da li zbog operacije noge ili zbog prometne nesreće. No, DeTrani ne vjeruje u ovo posljednje.

'Bio sam u Sjevernoj Koreji i nisam baš vidio puno automobila', kaže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene