441923
441923
441923
441923
441923

53 GODINE KASNIJE Nova teorija o atentatu na Johna Kennedyja

  • , 30.06.2016., 19:32
  • Autor:
  • komentara

Lee Harvey Oswald nije bio na poziciji snajperista s koje je ubijen američki predsjednik John F. Kennedy, ali u atentatu je korištena njegova puška – tvrdi Flip de Mey u knjizi koju je objavio o Oswaldu.

 
 
 
 
Lee Harvey Oswald s puškom (Foto: US National Archive)
Lee Harvey Oswald s puškom (Foto: US National Archive)

U forenzičnoj analizi ubojstva, autor knjige 'Dosjei Leeeja Harveja Oswalda: Zašto je CIA ubila Kennedyja', Flip de Mey otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir, piše Daily Mail.

De Mey je uvjeren da Oswald nije bio na šestom katu zgrade s koje je22. studenog 1963. pucano na Kennedyja. Do ovog je zaključka došao nakon analize tvrdnji tri ključna svjedoka i kazao je da su lagali ili bili nepouzdani.

U iznenađujućem obratu de Mey također tvrdi da je Oswaldova puška bila korištena u atentatu iako on nije pucao iz nje.

Nadalje tvrdi da je Oswald bio samo 'žrtveno janje', a atentat je izvršio neidentificirani muškarac prema naredbi CIA-e koja je Kennedyja smatrala izdajnikom SAD-a. Ove tvrdnje dodaju novi sloj intrige Kennedyjevoj smrti.

Od ubojstva u Dallasu objavljeno je na desetke teorija zavjere oko ubojstva najpopularnijeg američkog predsjednika, a dvije komisije koje su istraživale slučaj su jedna drugoj proturječile je li se ili nije radilo o ubojstvu kao široj uroti.

Prema službenoj verziji, Oswald se u vrijeme ubojstva Kennedyja u 12.30 sati nalazio u zgradi Texas School Book Depository, na šestom katu, u kojoj je u to vrijeme bio zaposlen. Da je to točno, Oswald bi, piše de Mey trebao biti pokraj prozora gledajući kolonu u kojoj se vozio Kennedy neko vrijeme prije, kako bi sastavio pušku. No priče svjedoka o tome gdje se točno u zgradi neposredno prije atentata nalazio Oswald su proturječne.

Osim toga, glavni svjedok koji je rekao da je vidio Oswalda na prozoru stajao je preko puta zgrade. Međutim, prema fotografijama kasnije objavljenima, na kojima se vidi gdje stoji taj svjedok, de Mey zaključuje kako je nemoguće da je s te udaljenosti raspoznao osobu koja se nalazila na prozoru s kojeg je izvršen kobni događaj. Isprva ga je, naglašava de Mey, svjedok opisao kao mnogo starijeg, a prije fizičkog prepoznavanja vidio je njegovu fotografiju, jer su je emitirale televizijske postaje.

Oswald nije bio dobar strijelac niti je vježbao pucanje, odnosno nekolicinu puta koliko je i bio u streljani, vlasnik streljane kaže da Oswald pucanje nije uzimao ozbiljno. Na suđenju je pojasnio kako je pogađanje mete iz nepodešene puške moguće, kako je također moguće pogoditi metu ukoliko se mnogo ne vježba. Ali kombinacijom nepodešene puške i slabom ili nikakvom vježbom iznimno su male šanse da se meta pogodi i to dva puta, s koliko je metaka bio pogođen Kennedy.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se