441254
441254
441254
441254
441254

NOVA PRIJETNJA Još najmanje 2,3 milijuna ljudi moglo bi krenuti na opasan put

U Iraku je zbog sukoba već raseljeno više od 3,4 milijuna ljudi.

 
 
 
 
Izbjeglice (Foto:AFP)
Izbjeglice (Foto:AFP)

Predstojeće ofenzive u Iraku protiv Islamske države, uključujući napad na Mosul na sjeveru zemlje, mogle bi natjerati u izbjeglištvo najmanje 2,3 milijuna ljudi, upozorio je u četvrtak kolordinator UN-a za Irak.

U Iraku je zbog sukoba već raseljeno više od 3,4 milijuna ljudi, po podacima UN-a. Iz Falluje je u zadnjih mjesec dana izbjeglo 85.000 ljudi. Većinom je riječ o sunitima.

Iz Anbara bi ove godine moglo poginuti najmanje 430.000 ljudi, upozorila je Lise Grande, humanitarna koordinatorica UN-a za Irak. Riječ je o pustinjskoj pokrajini koja se proteže zapadno od Faludže do sirijske granice.

Na "Mosulskom koridoru", koji se proteže više od 100 kilometara od sjeverne pokrajine Saladin do Mosula, u bijeg bi moglo biti natjerano još 830.000 ljudi, dodala je, a i samoga Mosula u najgorem scenariju milijun ljudi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se