Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidat za EU parlament optužuje Pahora

'Pahor ugrožava slovenski položaj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvorni prijedlog Ollija Rehna za rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom je za Sloveniju loš, ali je to posljedica slabijeg djelovanja Pahorove vlade u odnosu na prethodnu, izjavio je zastupnik u slovenskom parlamentu Milan Zver.

Zver je potpredsjednik Slovenske demokratske stranke, koju vodi bivši premijer Janez Janša, i nositelj njene izborne liste na skorim izborima za Europski parlament. Iako je Slovenija članica EU-a, a Hrvatska ne, Europska komisija Rehnovim je prijedlogom dala ponudu koja je 'suprotna slovenskim interesima', pa bi je Slovenija trebala odbiti ako se ne usvoje njene dopune, naveo je Zver u razgovoru koji je s njim kao kandidatom za eurozastupnika objavila Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak Jandroković-Rehn-Žbogar 'Očekujemo trenutačnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora' Slika nije dostupna Vladavina prava, a ne improvizacija 'Rehnov prijedlog dat će odgovor o legitimnosti EU'

No, Zver je za 'loš prijedlog' koji je Slovenija dobila od Rehna optužio premijera Boruta Pahora, uz tvrdnju da vlada nije dovoljno lobirala niti pazila na slovenske interese, te da je otvorenom blokadom hrvatskim pristupnih pregovora otežala slovensku pregovaračku poziciju i ugrozila ugled važnog regionalnog igrača EU-a na Balkanu.

'Međunarodni položaj Slovenije pogoršao se istog trenutka kad je novi premijer Borut Pahor promijenio taktiku sređivanja odnosa s Hrvatskom. Time je vjerojatno pažnju javnosti s unutarnjih problema želio skrenuti na vanjsku politiku', rekao je među ostalim u razgovoru Zver, osvrćući se na otvorenu blokadu hrvatskog pristupnog procesa pod vladom Boruta Pahora.

'Na žalost, Rehnov prijedlog pokazatelj je koliko u ovom trenutku stvarno vrijedimo u Europskoj uniji. Čini se da nas je u tome pretekla država koja nije u Europskoj uniji, ali je očito bolje znala zastupati svoje interese', rekao je Zver u vezi s Rehnovim prijedlogom, te trenutačnim odnosima Slovenije i Hrvatske.

Vajgl se zalaže za' konstruktivne i mirne razgovore'

Predsjednik odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Ivo Vajgl primio je hrvatskog veleposlanika u Republici Sloveniji Svjetlana Berkovića, javio je slovenski internetski portal 'Vesti'. Vajgl je, kako je rekao u razgovoru za slovenski portal, hrvatskom veleposlaniku rekao kako smatra da je bitno da se u obje zemlje snizi razina političke retorike, te da se pristupi 'konstruktivnim i mirnim razgovorima'.

Vajgl je dodao da će nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj opet doći vrijeme za dijalog, te da odnosi s Hrvatskom neće dominirati završnicom slovenske izborne kampanje kandidata za europarlamentarce. Vajgl je za portal rekao da je hrvatskom veleposlaniku iznio kako se stvari u vezi s Rehnovim prijedlogom sada odvijaju po 'logičnom rasporedu' nakon što je Slovenija na nj podnijela svoje amandmane, te da nema potrebe da se taj proces požuruje. 'Rehn će vjerojatno pričekati s odgovorom. Ne želim nagađati kada će stići odgovor na naše primjedbe, ali mislim da će Europska komisija pričekati da završi sadašnji izborni ciklus u Hrvatskoj', rekao je Vajgl.

On je dodao da u svojim nastupima u javnosti 'nema teškoća' zbog činjenice da ga je njegova stranka istaknula kao nositelja izborne liste za Europski parlament, budući da su i odnosi s Hrvatskom ušli u kampanju i izborna sučeljavanja kandidata. 'O stvarima za koje nije dobro da dođu u javnost, ja javno ionako nikad ne govorim, a kada je riječ o stvarima o kojima govorim javno, o njima uvijek govorim isto, iznosim jednu verziju i zato se ne moram prilagođavati specifičnom trenutku', rekao je Vajgl na pitanje hoće li svoje nastupe tijekom izborne kampanje do izbora koji se održavaju 7. lipnja morati prilagođavati potrebama 'tihe diplomacije'.

'Sada, dok čekamo Rehnovu reakciju, posebno nema razloga zbog kojega bi kod nas trebalo eskalirati retoriku. Kad prođe sadašnja faza, opet treba očekivati razgovore', rekao je Vajgl za portal 'Vesti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene