Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstrirao kako je pobio 69 ljudi

Objavljena snimka povratka norveškog krvnika na mjesto pokolja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška policija je Andersa Behringa Breivika odvela na otok Utoyu gdje je hladnokrvno pobio 69 ljudi prije tri tjedna.

Na jednoj od fotografija koje je objavio norveški tabloid VG vidi se norveški krvnik kako stoji u pucačkoj poziciji, kao da cilja u nekoga u vodi tko se pokušao spasiti plivajući. Policija je potvrdila da je Breivik na Utoyu odveden u subotu. Osim fotografija objavljene su i snimke koje možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mučno iskustvo Obitelji žrtava norveškog krvnika posjetile otočić Utoeyu Slika nije dostupna Spremni na sve mogućnosti Strahovali su da je norveški krvnik progutao eksploziv, snimili ga rentgenom

Na temelju njegovih informacija policija će napraviti rekonstrukciju cijelog masakra. Breivika su čuvali policajci naoružani dugim cijevima, a na sebi je imao pancirku i okovane gležnjeve. Otok je zatvoren za posjetitelje još od krvoprolića 22. srpnja u kojem su većina žrtava bili djeca i tinejdžeri. Mnogi su ubijeni u očajničkom pokušaju bijega plivanjem.

Breivikov odvjetnik Geir Lippestad rekao je kako njegov branjenik stalno ponavlja, kao mantru, da je morao ubiti sve te ljude. 'Neprestano ponavlja tijekom ispitivanja da je ono što je učinio strašno, ali poput mantre govori da je bilo potrebno to učiniti, da započne rat i stvori promjene u Europi', rekao je Lippestad, piše Reuters.

Breivika su do sada ispitivali 60 sati, a policija kaže da je smiren i kooperativan. Rekli su i kako je rekonstrukcija događaja potrebna kako bi preživjeli i rodbina znali što se točno dogodilo, ali i da su njegovim ponovnim dovođenjem na otok dobili vrijedne informacije. Tijekom ponovnog boravka na otoku nije pokazivao žaljenje za svoje postupke.

Zatvorska izolacija

Norveška policija u petak će zatražiti četverotjedno produljenje potpune zatvorske izolacije za Andersa Behringa Breivika, koji je 22. srpnja počinio krvave napade u kojima je ubijeno 77 osoba, većinom maloljetnika, izvijestio je u ponedjeljak sud u Oslu. 25. srpnja, isti je sud odredio pritvor od osam tjedana, od čega četiri u potpunoj izolaciji, do 22. kolovoza, odredivši također da se Breivikov boravak u pritvoru, prije suđenja može dodatno produljiti.

Sudac je tada objasnio da je odluku o potpunoj izolaciji donio zbog rizika od mogućnosti gubitka dokaza te osobito teških okolnosti u kojima se dogodio ovaj slučaj. Odlučeno je da Breivik tijekom boravka u zatvorskoj izolaciji neće dobivati pisma, pratiti bilo kakve medije niti primati posjete.

U petak će se sudac izjasniti o zahtjevu policije o produljenju potpune zatvorske izolacije za Breivika. U slučaju da sud odobri zahtjev, Breivik će u izolaciji ostati gotovo do kraja rujna. Sud će u srijedu donijeti i odluku o tomu hoće li se saslušanje održati iza zatvorenih vrata, kako traži policija i kako je bilo tijekom prvog pojavljivanja Breivika pred sudom u Oslu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene