Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UTJECAJ NA TRŽIŠTE RADA

Kako imigracija i dulje obrazovanje utječu na tržište rada? Odgovori na ova pitanja donijeli su trojici profesora Nobelovu nagradu za ekonomiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laureati ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomske znanosti su trojica ekonomista David Card, Joshua Angrist i Guido Imbens jer su došli do novih spoznaja o tržištu rada i pokazali kako se može koristiti prirodne eksperimente da bi se odgovorilo na neka ključna društvena pitanja. Riječ je o revoluciji empirijskih istraživanja, istaknula je Švedska kraljevska akademija znanosti.

Kako na plaće i razine zaposlenosti utječe imigracija? Kako na budući prihod utječe dulje obrazovanje? Na ta su pitanja odgovore tražila trojica profesora s američkih sveučilišta koji su u svojim istraživanjima proučavajući utjecaj imigracije, minimalne plaće i obrazovanja na tržište rada alatom prirodoslovnih eksperimenata došli do novih uvida.

David Card, profesor ekonomije na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju, nagrađen je zbog njegova ''empirijskog doprinosa ekonomiji rada'' dok su Joshua D. Angrist, profesor ekonomije na Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Guido W. Imbens, profesor ekonomije i primjenjene ekonometrike na Stanfordu, nagrađeni zbog njihova ''metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa''.

''Ovogodišnji laureati pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posljedici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i donio revoluciju empirijskim istraživanjima'', istaknuto je u obrazloženju Švedske kraljevske akademije znanosti za nagradu koju su trojica ekonomista dobila za doprinos u ekonomiji rada i za analizu uzročno-posljedičnih veza.

Card je u istraživanju utjecaja imigracije, minimalne plaće i obrazovanja na tržište rada utvrdio da podizanje minimalne plaće ne rezultira nužno manjim brojem radnih mjesta te da ona može povoljno utjecati na primanja onih građana rođenih u određenoj zemlji, a negativno na one koji su kao imigranti stigli u nju ranije.

Pokazalo se i da su za budući uspjeh učenika na tržištu rada resursi u školama mnogo važniji nego što se mislilo, ali interpretirati podatke iz prirodnog eksperimenta nije jednostavno. Primjerice, proširenje obveznog obrazovanja za godinu za jednu grupu učenika neće na sve u toj skupini utjecati na isti način. Neki bi ionako nastavili školovanje i vrijednost koju obrazovanje ima za njih često nije reprezentativna za cijelu skupinu. Taj metodološki problem riješili su sredinom 1990-ih Angrist i Imbens pokazujući kako se precizni zaključci o uzroku i posljedici nekog društvenog događaja mogu izvući iz prirodnih pokusa.


"Cardovo istraživanje temeljnih društvenih pitanja te Angristov i Imbensov metodološki doprinos pokazali su da su prirodoslovni eksperimenti bogat izvor znanja'', navodi se u obrazloženju Akademije.

Pročitajte i ovo Nobelova nagrada za ekonomiju (Foto: AFP) Pomogli više od 5 milijuna djece Troje ekonomista podijelilo Nobela za "eksperimentalni pristup u borbi protiv globalnog siromaštva"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA SLOBODU GOVORA Nobelova nagrada za mir novinarima Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu

Dobitnicima će pripasti novčana nagrada od ukupno 10 milijuna švedskih kruna, pri čemu će Cardu pripasti pola iznosa, a Angrist i Imbens podijelit će drugu polovicu.



Inače, za razliku od drugih Nobelovih nagrada, koje se dodjeljuju od 1901. godine prema oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela, priznanje za ekonomiju je naknadno ustanovila povodom svoje 300. godišnjice Švedska centralna banka 1968. godine, a prvi dobitnik je bio izabran godinu dana kasnije i to je posljednja nagrada koja se objavljuje svake godine čime i završava tjedan Nobela. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene