Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih na stotine

Njihov broj je vojna tajna, a islamistima su najveća potencijalna sramota!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je izvela zračni napad na militantsku Islamsku državu u Iraku. Isto tako poslali su oružje kurdskim borcima protiv ISIL-a na sjeveru Iraka. A među kurdskim dobrovoljcima jedinice Peshmerga sve je više žena. Njihov broj je vojna tajna, ali se na terenu može vidjeti da ih ima na stotine.

U vojarni u Dohuku, na sjeveru kurdske autonomne oblasti, obučava se grupa od 30 žena. A kad nauče rukovati oružjem, pridružuju se jedinici od 600 žena u provinciji Sulejmanija.

'Kurdske žene nisu samo kućanice. One su borci Peshmerge, koje brane našu zemlju i ljudska i ženska prava i protivnice su Islamske države i terorizma', tvrdi Nahida Ahmed, zapovjednica ženske jedinice Peshmerge.

Od kada su džihadisti Islamske države zaprijetili autonomnoj kurdskoj oblasti, naglo se povećao broj dobrovoljaca i dobrovoljki.

VIDEO Potpuno nova taktika ISIS-a: 'Nikad nisam vidio takav video otmice'

'Naše žene se ne boje ISIL-a. One su borci. Obučene su za korištenje lakog i teškog oružja i vole ići na prvu liniju', objašnjava Nahida.

Prve žene u kurdskoj vojsci pojavile su se 1996.godine.

'To je strah pomiješan s hrabrošću. Volja da se obrani zemlja postaje jača od straha. To sam osjetila', dodaje Faiza Aziz Fakih, pukovnica ženske jedinice Peshmergi.

Mnoge pripadnice ženske postrojbe u Sulejmaniji udane su i imaju više djece.

Peshmerga u slobodnom prijevodu znači 'oni koji gledaju smrti u oči'.

I ženski odredi svakog trenutka mogu očekivati naredbu da odu u rat. A islamski teroristi sada strahuju od najveće moguće sramote - da ih ubije žena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene