443012
443012
443012
443012
443012

Njemačka: Većina kaznenih djela iz novogodišnje noći neće biti procesuirana

  • , 11.07.2016., 22:13
  • Autor:
  • komentara

Većina počinitelja seksualnih delikata koji su se desili u novogodišnjoj noći u Koelnu i drugim gradovima Njemačke nikada neće biti privedeni pravdi, proizlazi iz izvješća Njemačkog saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), a kako prenose mediji u ponedjeljak.

 
 
 
 
Policija u Koelnu (Foto: AFP)
Policija u Koelnu (Foto: AFP)

'Mi moramo poći od toga da mnoga od ovih kaznenih djela nikada neće biti kažnjena', rekao je šef njemačke policije Holger Muench zajedničkom istraživačkom timu dnevnika Sueddeutsche Zeitung i javnih servisa NDR i WDR.

Prema izvješću BKA, koji je djelomice pružen na uvid novinarima ovih medija, u novogodišnjoj noći je zabilježeno oko 900 seksualnih kaznenih djela ali je dosad izvršena istraga tek nad 120 počinitelja. Prema procjenama BKA u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći sudjelovalo je preko 2.000 počinitelja, porijeklom uglavnim iz sjevernoafričkih zemalja poput Tunisa, Maroka i Alžira.

Dosad su osuđena samo četiri počinitelja i to uvjetno. Najveće prepreka pri rasvjetljavanju ovih djela je nemogućnost sigurnog prepoznavanja počinitelja od strane žrtava. Mnoge žene ne mogu sa sigurnošću utvrditi tko je počinitelj jer se radilo o većim grupama muškaraca.

Kod počinitelja se uglavnom radi o osobama koje su posljednjih nekoliko godine došle u Njemačku kako bi ovdje podnijele zahtjev za azilom. No među njima gotovo da i nema građana Sirije koji su stigli s glavnim izbjegličkim valom u drugoj polovici 2015.

Kao reakcija na događaje u novogodišnjoj noći, Njemačka je nedavno pooštrila i zakon o seksualnom nasilju tako da je ubuduće kažnjivo i seksualno napastovanje počinjeno u grupama a kazna će se odnositi na pripadnike cijele grupe iz koje je počinjeno kazneno djelo. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se